Kleren maken de man

20170318-DSC_3019-bewerkt

Een mooi pak – van Westerse snit, en met een goede stropdas – is voor onze studenten een eerste levensbehoefte. Het wordt gedragen bij bijzondere gelegenheden, zoals een bijzondere dienst aan de universiteit, of in de kerk. Niet gek, misschien, voor studenten die predikant willen worden (hoewel ik moet zeggen dat er bij de theologie opleiding in Groningen slechts een enkeling wel eens een pak aan had, en Hermen zelfs weigerde om voor zijn bruiloft een pak aan te schaffen…) Een bril staat voor onze studenten veel lager op de ranglijst van dingen die je moet hebben. Je moet er goed uitzien; of je zelf ook iets ziet is van later zorg, zo lijkt het.

Het is niet de keuze die ik zou maken. Eigenlijk is dat precies de kern van een dilemma in hulpverlening en ontwikkelingssamenwerking. Waar wordt het geld aan besteed? Wat zijn de prioriteiten, en zijn de prioriteiten van de ontvanger hetzelfde als van de gever? We kijken er hier van op als er weer een kerk een auto aanschaft voor de predikant. Is dat nou het belangrijkste? Kun je het geld niet beter besteden? Waarom koop je een duur pak, of een mooi mobieltje, als je eigenlijk ook een bril nodig hebt? Aan de andere kant, we willen mensen niet betuttelen; niet in een minderwaardige afhankelijkheidsrelatie dwingen. Dus is zelfbeschikking belangrijk – geld uit laten geven aan de doelen die de ontvanger zelf stelt, ook als de gever zelf denkt dat andere doelen waardevoller zijn.

Kleren maken de man, hier in Zambia. Het aanzien dat een mooi pak of een grote auto geven, staat hoger aangeschreven dan goed kunnen zien. De man in deze foto heeft een bril, betaald door hulp van een buitenlandse kerk. Wat zou hij gekocht hebben als hij niet een bril, maar geld gekregen had? En kunnen of mogen wij daarover oordelen?

Het staat hem goed, het pak, en de bril. We laten het maar zo.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s