Zambiaanse verhalen over Satanisme

In 2013 bekende Grace dat ze Satanist was geweest. Haar verhaal is één van de vele verhalen over Satanisme die rondgaan in Zambia. Grace is een jonge vrouw van een jaar of twintig. Haar vader overleed toen ze nog heel jong was, en in haar jeugd woonde ze afwisselend bij haar moeder in een stadje in de provincie en bij verwanten in Lusaka. Net zoals veel andere jonge volwassenen in Zambia heeft Grace geen baan, en kost het haar moeite om rond te komen. Maar ze ziet er stijlvol uit als ik haar ontmoet, met een zwarte rok, een rode blouse en bijpassende rode oorbellen. Dit is wat ze me vertelde:

“Ik droomde dat ik op een feestje was met vrienden. Ze gaven me een drankje. Toen ik het opdronk, realiseerde ik me dat het bloed was. Toen wist ik dat ik Satanist was geworden. Als Satanist kreeg ik de opdracht om iemand te vermoorden. Ik probeerde mijn tante te doden, maar het lukte niet. In plaats daarvan zorgde ik ervoor dat haar dochter ziek werd en overleed. Daarna kreeg ik een hogere rang; ik werd koningin van de Eastern Province. Ik zorgde ervoor dat satanische producten verkocht werden in de supermarkt. We gebruikten bijvoorbeeld foetussen voor de halve gebraden kip. Wat als vis verkocht werd waren eigenlijk de handjes van baby’s, en de rijst waren maden uit de hersenen van een lijk. In de kerk stalen we de boodschap van de dominee, zodat de kerkgangers de preek niet konden onthouden, en we zorgden ervoor dat mensen tijdens de dienst in slaap vielen.”

Het verhaal van Grace is afschuwelijk. Maar het is een verhaal dat in heel Zambia bekend is. Volgens de verhalen veroorzaken Satanisten ziekte en dood. Ze verkopen je bloed en organen, en veroorzaken verkeersongelukken. Ze proberen je in hun macht te krijgen door je producten te verkopen die onschuldig lijken, maar eigenlijk satanisch zijn. In hun dromen gaan de Satanisten naar een wereld onder de zee of onder de grond, waar ze Satan ontmoeten en beloningen krijgen voor hun acties.

In Afrika circuleren dergelijke verhalen over Satanisme sinds het midden van de jaren ’80. Via rondtrekkende predikers zijn ze in de jaren ‘90 ook in Zambia terecht gekomen. Tien jaar geleden werd het fenomeen echt zorgwekkend. Op sommige scholen brak paniek uit omdat leerlingen elkaar en hun docenten verdachten van betrokkenheid bij Satanisme. Ziekenhuizen meldden dat patiënten bang waren op bloed te laten afnemen, omdat dit bloed misschien bij Satanisten terecht zou komen. Af en toe leiden beschuldigingen van Satanisme tot geweld. Bijvoorbeeld in 2013, toen rellen uitbraken in Katete nadat een schoolmeisje dood was gevonden. Een boze menigte concludeerde dat de Indiase eigenaar van een aantal winkels haar aan Satan had geofferd, en er gingen geruchten dat er een koelbox met haar lichaamsdelen bij hem was gevonden. De menigte vernielde en plunderde zijn winkels.

Sindsdien is de intensiteit van de publieke fascinatie met Satanisme wat afgenomen, maar predikanten die bekend staan als specialisten vinden nog elke week nieuwe gevallen van Satanisme, en mensen die zeggen in het verleden Satanist te zijn geweest geven getuigenissen in kerken en op radio en tv. Opnames van hun verhalen worden gedeeld onder vrienden en op Facebook, en nieuwe bekentenissen zijn soms het gesprek van de dag. In mijn proefschrift onderzoek ik deze verhalen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s