Vulamkoko

Vijf jaar zijn we nu in Zambia, en in die tijd hebben we veel studenten zien komen, maar natuurlijk ook zien gaan. Het is leuk om deze oud-studenten van tijd tot tijd eens op te zoeken om te zien hoe het ze vergaat in hun gemeente.

Jacob en Dora hebben elkaar leren kennen tijdens de opleiding theologie, en zijn twee jaar geleden getrouwd. Inmiddels hebben ze een zoontje, Bernad, en zijn ze predikant in een dorp in Zambia’s Eastern Province. Voor de meeste beginnende predikanten ligt de eerste gemeente op het platteland. Vaak zijn ze voor de gemeente de eerste vaste dominee.

Gemeentes in Zambia zijn groot. Het is niet ongebruikelijk dat een gemeente 20 verschillende wijken heeft, met een kerkgebouw in elke wijk. Jacob en Dora wonen in Vulamkoko (uitgesproken als Voela-mkoko), een dorpje zo’n 17 km van de grotere plaats Katete. De gemeente bestaat uit dat dorp, en de verschillende dorpen in een straal van zo’n 35 km om Vulamkoko heen.

Eén van Jacobs eerste handelingen in Vulamkoko was het beginnen met de bouw van een nieuwe kerk. Op zondag kwamen er altijd meer mensen dan in de kerk pasten, dus wordt er nu een nieuwe muur om de kerk gebouwd waardoor de kerk in oppervlak verdubbelt. De gemeente heeft het geld nog niet om het werk af te maken, dus er staat nu een drie meter hoge muur, maar er zijn nog geen dak, vloer, of ramen.

Hermen en ik mochten in Vulamkoko iets vertellen aan de gemeente over het leven en de theologie van Maarten Luther – die 500 jaar geleden zijn stellingen aan de kapeldeur in Wittenberg spijkerde – en over het belang van onderwijs aan meisjes. Een vertaler maakte ons voor de gemeente verstaanbaar.

Onderwijs aan meisjes is niet vanzelfsprekend, en de redenen daarvoor werden door de gemeente herhaald. “Ik vind ook dat meisjes naar school moeten,” reageerde een vader, “maar mijn dochter is daar helemaal niet in geïnteresseerd.” Een meisje vertelde het tegenovergestelde: “Ik wil graag naar school, ik ben gemotiveerd, maar mijn ouders zeggen dat het niet zo hoeft.” En van een grootmoeder: “Mijn kleindochter wil zo graag naar school, maar haar moeder is arm, en ze heeft er het geld niet voor.”

Allemaal uitdagingen, die wij natuurlijk ook niet zomaar kunnen wegnemen. Mijn praatje ging erover dat onderwijs voor een meisje net zo belangrijk is dan voor een jongen. In Lukas 8:17 zegt Jezus dat je toch een lamp niet onder de korenmaat zet. Wie zijn dochters niet naar school laat gaan terwijl de zonen dat wel doen, doet precies dat: hij verbergt zijn dochter en verhindert haar licht te stralen.

Na onze presentaties nam Jacob ons mee naar het verste puntje van zijn gemeente, waar we een man ontmoetten wiens been was afgezet nadat hij er een brandend stuk hout op had gekregen. Een tijdje geleden had hij een kunstbeen gekregen, maar dat was te lang, en hij zocht naar nieuwe oplossingen.

Het is moeilijk om al deze hulpvragen aan te horen. Er is nog zoveel nodig – geld voor het vergroten van de kerk, voor het onderwijs aan meisjes, voor het been van de oude man – en wij kunnen niet veel verschil maken. Wat het nog schrijnender maakt is dat de mensen ons van alles gaven: vijf grote trossen bananen, een zak mais, drie kippen. Dat hebben zij toch veel harder nodig?

In de Afrikaanse manier van denken betekend een gift dat de gever en de ontvanger een relatie aangaan. En als de ontvanger rijker is dan de gever, dan plaatst de gift een morele verantwoordelijkheid op de ontvanger om iets terug te doen, om wanneer mogelijk van zijn rijkdom te delen. Ik voel die verantwoordelijkheid, maar kan niet veel meer doen dan wanneer ik een mogelijkheid zie weldoeners te koppelen aan Vulamkoko. En het zou kunnen dat dat moment nooit komt. Het blijft lastig, omgaan met ongelijkheid!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s