Eten uit de tuin

De groene vingers van onze ouders hebben we helaas niet geërfd (of misschien hebben we die erfenis niet aanvaard…), maar in de regentijd levert onze tuin toch vanalles op.

Allereerst mango’s. Van begin december tot eind januari zijn de mango’s rijp, en met vier mangobomen in onze tuin worden we rijkelijk bedeeld. Het is een uitdaging om ze op te krijgen: mangochutney, mangobrood, mangoijs, mangocurry – we hebben het allemaal al geprobeerd. Gelukkig helpen onze tuinman, de werkster en de guards ook mee…

Dan de papaya’s. Papayabomen doen het goed in onze tuin, en ze dragen het hele jaar vrucht. Eén nadeel: de boom groeit snel, en na een paar jaar al is de stam zo hoog dat de papaya’s onbereikbaar worden. En valt een papaya op de grond, dan is het ‘splash’… Papaya’s zijn vooral lekker in een salade met wat zuurdere vruchten, zoals appel en sinaasappel. Of met een scheutje citroensap.

Guaves zijn er ook het hele jaar door, geloof ik. Inmiddels hebben we hier ook een stuk of vier bomen van. (Onze tuinman plant graag bomen.) Guaves hebben heel veel kleine harde pitjes, dat is een beetje jammer. In Zuid-Afrika worden ze net als peren op sap bewaard, en ze smaken ook vergelijkbaar.

Passievruchten zijn nieuw in onze tuin. Onze buurman heeft een passiebloemstruik, die over het muurtje tussen onze tuinen heen groeit. We genieten van de prachtige bloemen. Dit jaar heeft de plant ook erg veel vruchten aan onze kant van de muur. We weten niet precies wanneer ze rijp zijn – het internet vertelt dat ze eetbaar zijn wanneer ze verrassend zwaar zijn. Dat zijn ze nog niet…

Tenslotte bananen. Onze bananenplanten deden het nooit zo goed, maar op dit moment zijn er vier trossen in de maak. Duurt wel lang – op één tros wachtten we al voor we in november naar Nederland gingen, en ze zijn nog niet rijp. Voor de voorvreugde alvast het lekkerste recept van bananenbrood dat we kennen:

160 g boter, 175 g suiker, 3 eieren, 400 g bloem, 3 bananen, 175 ml karnemelk, 2 tl kaneel, zout, bakpoeder

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de suiker met de zachte boter. Voeg de eieren één voor één toe. Vermeng met de bloem, bakpoeder en een snufje zout. Prak de bananen en voeg ze toe aan het deeg. Roer met de karnemelk en kaneel tot een glad beslag. Kijk na 45 minuten in de oven of het brood gaar is door er een satéprikker in te steken die er dan schoon weer uit komt.

Eetsmakelijk!

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s