De leukste films van 2016

Wij gaan hier in Zambia vaak naar de film. Er is vaak ’s avonds geen stroom, en de bioscoop is ook niet zo duur als in Nederland. In 2016 zijn we naar 60 films geweest – we hangen de kaartjes op ons prikbord. En deze films vonden we het leukst:

IMG_0415.jpg

Van de 13 actiefilms vonden we Bastille Day het best, over een bankoverval/anti-terrorisme-operatie in Parijs met veel verrassende plotwendingen. We vinden het leuk als we het er na afloop nog over kunnen hebben over hoe het nu precies zit, wat er precies gebeurt is, zoals bij The Accountant, The Girl on the Train en Now You See Me 2. Ook Skiptrace met Jackie Chan vonden we leuk, maar vooral vanwege wat het van Azië liet zien. In de kleine categorie Westerns won bij ons trouwens ook een film over China: House of the Flying Daggers.

Van de 9 science-fiction films vonden we Morgan het best waarbij je niet wie er nu een robot is en wie menselijk. In de film 10 Cloverfield Lane was het verrassend dat de hele film wordt toegewerkt naar dat de verhalen over marsmannetjes natuurlijk onzin zijn, en dan duiken ineens de meest stereotype marsmannetjes die je kunt bedenken op. De serie-films van Star Trek en Divergent eindigen bij ons ergens in het midden – leuk om te zien, maar niet super. Dat gold ook voor de serie-films van Superman en X-men in de categorie superhelden – de verhaallijn van de X-menfilms lijkt altijd hetzelfde: ‘Mensen vinden X-men eng omdat ze anders zijn, moeten de X-men zich dan maar voorbereiden op een onvermijdelijke oorlog? Nee, het is natuurlijk beter je verzoenend op te blijven stellen’. Van de 12 superheldenfilms vonden wij Suicide Squad het grappigst.

Bij de 11 grappige films stond dan weer Legend of Tarzan bovenaan, maar vooral omdat het aan het denken zette over hoe Afrika in de film gepresenteerd werd. Tweede hier was Ghostbusters.

Timbuktu vonden het beste van de 8 politiekige films, waarin het contrast nomaden-stedelingen en de opkomst van de radicale islam door elkaar heen speelden. Ook Eye in the Sky maakte veel indruk, over of je met drones bommen mag gooien op terroristen als je op je live-beelden in de tuin ernaast een klein meisje ziet hoela-hoepen. Tenslotte was er nog het Japanse filmfestival met drie films met eenzelfde thema: het plattelandsleven in Noord Japan – het leukst vond ik Karaage USA over dorp met een wedstrijd de lokale Fried Chicken (Karaage) bakken.

Welke film van 2016 vond jij het leukst?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s