De spin, de gekko, en de kakkerlak

We genieten van de dierenwereld hier in Zambia. Van de vogeltjes en kevers in de tuin tot de spin en de gekko binnen. Maar er is één dier dat we niet tolereren.

De spin – of, waarschijnlijker: spinnen – is heel onschuldig. (Echt waar, Linda!) Hij zit op de muur. Hij beweegt overdag niet. Hij is niet harig. En – om de één of andere reden is die belangrijk voor mijn positieve evaluatie van de spin – hij is plat. De gekko is erg verlegen. We zien hem eigenlijk alleen als hij vanachter het wandkleed naar achter de gordijnen sprint. In tegenstelling tot de spin maakt de gekko geluid: hij zegt af en toe indringend ‘tik tik tik tik tik’. Op ons kantoor woont de gekko achter de klok. Die nu dus regelmatig tikt.

De spin en de gekko delen onze tolerantie voor hun aanwezigheid overigens niet. Ik ben ervan overtuigd dat ’s nachts, als niemand kijkt, de spin en de gekko epische gevechten leveren. Ik denk dat de gekko wint. De laatste keer dat ik de spin zag, had hij nog maar vijf poten…

Toch kent onze dierenliefde grenzen. Eén dier in het bijzonder valt daar buiten: de kakkerlak. Hij wurmt zich tussen de kieren van het plafond ons huis in, valt naar beneden en begint te rennen. De kakkerlak is een centimeter of vijf lang, kan vliegen, maar rent het liefst over de vloer. Plotseling, en heel dichtbij. De kakkerlak moet dood.

Maar de kakkerlak is snel, onverschrokken, en stiekem zijn we er een beetje bang voor. “Ik vind het niet leuk,” zegt Hermen als ik hem een sandaal aanreik. Eén keer slaan is over het algemeen niet genoeg. Het moet kraken, en je moet de sandaal een beetje over de grond wrijven. Ik vind het ook niet leuk. De overblijfselen vegen we naar buiten, ter afschrikking van de volgende gelukszoeker. Hopelijk…

Benieuwd naar de dierenwereld op Justo Mwale? Kijk eens naar dit album:

To bee or not to bee

Advertenties

One thought on “De spin, de gekko, en de kakkerlak

  1. Wat een fantastisch mooi album!! We hebben er van genoten!
    Wij wensen jullie nog een hele goede tijd toe daar!
    hartelijke groet, Klaas en Dicky Rozema

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s