Meer huwelijkslessen

Niet zo intensief als Johanneke, maar ik heb nu ook huwelijkslessen gehad bij de mannenvereniging. Johanneke deed de huwelijkslessen voor Bemba’s, een stam uit het noorden van Zambia die grotendeels Rooms Katholiek zijn. De vrouw die Johanneke’s sessie leidde, heeft aangekondigd dat ze mij nog een keer officieel moet uitleggen dat ze Johanneke niet hebben ingewijd in een enge sekte. Maar afgelopen zaterdag bij onze eigen Protestantse mannenvereniging kreeg ik ook al iets mee van huwelijkslessen.

In de Protestantse kerk in Zambia, vooral uit het oosten van Zambia, heeft men al vroeg geprobeerd de traditionele huwelijkslessen Christelijk te maken. Veel aanstaande echtparen volgen ook nog steeds de traditionele versie, maar ook de Christelijke variant. En afgelopen zaterdag bij de mannen- en de vrouwenvereniging van de kerk gaven de mensen die dat leiden daarvan een korte opfriscursus: twee mannen aan de vrouwenvereniging, twee vrouwen aan de mannenvereniging.

De twee vrouwen begonnen met het lezen van wat bijbelteksten: dat de vrouw de man onderdanig moet zijn, maar de man van de vrouw moet houden; dat man en vrouw de eigenaars van elkaars lichaam zijn; en dat je trouw moet blijven aan de liefde uit je jeugd. En daarna werden de regels voor het huwelijk doorgelopen.

Net als bij Johanneke’s lessen was hier ook weer een van de belangrijkste dingen dat je persoonlijke zaken binnenskamers moet houden. Je mag als en man en vrouw nooit ruzie maken in publiek, of waar de kinderen bij zijn. Ruzie maken doe je in de slaapkamer – daar is de slaapkamer tenslotte voor uitgevonden, zo werd ons verteld.

Verder is het tegenwoordig belangrijk dat je je vrouw niet mag verkrachten. Je mag alleen seks hebben als je daar allebei mee instemt. Dat is de moderne les die men tegenwoordig aanstaande echtparen geeft, want de huwelijksraadgevers gaan ook met hun tijd mee.

En dan waren er nog een heleboel andere regels: dat je je vrouw niet moet vergelijken met eerdere vriendinnen. Dat je haar niet lelijk moet noemen. Dat je naast elkaar moet lopen op straat, en niet de vrouw een paar meter achteraan. Dat als je vrouw je aanspreekt op je buitenechtelijke relatie, dat je dan niet mag zeggen dat zij daar niks mee te maken heeft, omdat jij het hoofd van het gezin bent. Dat je sowieso geen buitenechtelijke relaties moet hebben – je moet volwassen worden, je bent immers ook niet jong meer. En dat je dingen voor je vrouw moet kopen zodat ze er mooi uit kan zien.

De voorzitter van de mannenvereniging bedankte de sprekers en beloofde dat we allemaal goed voor onze vrouwen zouden zorgen: we zouden de pruik voor ze kopen die ze wilden hebben. Het was interessant dit allemaal eens te horen – een pruik heb ik nog niet gekocht voor Johanneke…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s