Afstuderen

20160507-DSC_9134

Vier jaar geleden begonnen wij tegelijk met deze studenten aan Justo Mwale University. Dit weekend kregen ze hun diploma in tijdens een feestelijke ceremonie. In totaal studeerden meer dan 150 studenten af in de diverse programma’s aangeboden door JMU. Hier een impressie van de dag in foto’s.

20160507-DSC_8655

In Zambia, net als in de VS, krijgen alle afgestudeerden een toga aan en een hoed op. Rood met grijs voor wie de bachelor gehaald heeft, en paars voor de masters-studenten. De docenten dragen allemaal de toga van de universiteit waar zij zijn afgestudeerd of hun doctoraal hebben gedaan. Het is een kleurrijke bedoening. In Nederland doen we daar niet aan, dus Hermen draagt hetzelfde als de studenten.

20160507-DSC_8737-2

Voor de studenten is het opgelucht genieten: je diploma krijgen na vier jaar worstelen om te studeren in een taal die niet je moedertaal is. Het is mooi om deze studenten terug te zien nu ze al een tijdje werken in hun gemeente in Zambia, Malawi of Zimbabwe. Ze hebben elkaar en ons veel te vertellen!

20160506-DSC_8621-bewerkt-3

Voor Sam, één van onze studenten, verliep het afstuderen anders dan gedacht. Op woensdag kwam hij met zijn vrouw en kind aan uit Zimbabwe. Donderdag struikelde zijn vierjarige zoontje over een pan met kokend water. Het jongetje heeft brandwonden op 13% van z’n lichaam en zal nog zeker een week in het ziekenhuis moeten blijven. Sams vrouw is dag en nacht bij hem in het ziekenhuis, en heeft zo haar eigen afstuderen gemist.

20160507-DSC_8835-bewerkt-3

We zien ook oude bekenden terug, zoals de vrouw van één van onze oud-studenten. Dit weekend kreeg Mwila zelf haar bachelor diploma in theologie, via het afstands-onderwijs aan Justo Mwale. Ze werkt bij het Zambiaanse leger, en kan daar nu misschien legerpredikant worden.

20160507-DSC_8670-bewerkt-2

Academisch gezien is Shingi de ster van ‘onze’ studenten. Met bijna twee punten boven de volgende werd ze uitgeroepen tot best-presterende student.

20160507-DSC_8785

Rose is al jaren geleden afgestudeerd aan Justo Mwale – ze was de eerste vrouwelijke predikant in de Reformed Church of Zambia. Later heeft ze haar masters-diploma gehaald aan de Universiteit van de Vrijstaat in Bloemfontein. Het afgelopen jaar volgde ze een cursus pedagogiek zodat ze vaker aan Justo Mwale les zal kunnen geven.

20160507-DSC_8757-bewerkt

Monica, de vrouw van onze collega DT, sloot haar master in godsdienstonderwijs af. Gelukkig zijn er steeds meer vrouwen met een steeds hogere opleiding werkzaam in de kerk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s