Umwini

Vijftig jaar geleden werd de Reformed Church in Zambia (RCZ) onafhankelijk van de Zuid-Afrikaanse Dutch Reformed Church (DRC). Gisteren werd dat feit gevierd met een optocht door Lusaka en een feestelijke bijeenkomst in het grootste voetbalstadion. Studenten en docenten van Justo Mwale University – waarvan een groot deel afkomstig is uit de RCZ vierden mee.

De onafhankelijkheidsverklaring van de kerk wordt aangeduid met het Chewa-woord umwini, wat zoiets betekent als ‘zelfheid’. Na een jaar of 75 kerk-zijn onder bestuur van de Zuid-Afrikaanse missiekerk was de RCZ in 1966 – vlak na de onafhankelijkheid van de republiek Zambia – klaar om op eigen benen te staan.

20160424-DSC_8450

Onze bus kwam te laat aan voor het begin van de optocht om acht uur ’s ochtends, maar gelukkig konden we onderweg aansluiten. Groepen uit het hele land deden mee: lokale RCZ gemeentes uit Lusaka, een koor uit de Copperbelt, jeugdgroepen uit het oosten en een school voor doven en blinden uit de buurt van Chipata. In een lange optocht marcheerden we over de Great North Road van het centrum van Lusaka naar het Heroes-voetbalstadion.

Marching for umwini

Edgar Lungu, de president van Zambia, was uitgenodigd voor de festiviteiten en werd met een lange colonne dienstauto’s in het stadion afgezet. Hij mocht kijken hoe jongens en meisjes van de Girls en Boys Brigade konden marcheren. Daarna was hij moe (hij stond pal in de zon) en werd de optocht van andere groepen, zoals Justo Mwale University, afgeblazen.

20160424-DSC_8528

Na het eren van dominees en anderen die belangrijk waren voor de ontwikkeling van de RCZ – zoals alle RCZ docenten van Justo Mwale – werd er een kerkdienst gehouden met koren uit verschillende delen van het land en een preek door een vertegenwoordiger van de Zuid-Afrikaanse DRC. Ook de president mocht nog een toespraak houden, al was hij voor het publiek op de tribune niet te verstaan of te zien.

20160424-DSC_8565

Toen de president vertrokken was en de dienst afgelopen liep ook het stadion leeg, en reden docenten en studenten van Justo Mwale in de universiteitsbus weer terug naar de campus, waar we om half vier ’s middags weer aankwamen. Tijd voor lunch!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s