Wonderen

“Maar wat als je nu ontdekt dat je de gave hebt om wonderen te doen?” In de kerken hier is vaak veel meer show en spektakel dan in Nederland. Er wordt gedanst bij het zingen, preken bestaan voor een groot deel uit enthousiast geschreeuw: mensen wordt alle goeds beloofd, wat dan met een even enthousiast “amen” van de gemeente wordt beantwoord. Als er gebeden wordt voor mensen, vallen ze om. En dan zijn er nog alle wonderen: voorspellingen van deez’ of gene belangrijke gebeurtenis, de profeet die je je identiteitskaartnummer kan vertellen, mensen die slangen eten en zeggen dat het als chocolade smaakt, en er gaan filmpjes rond van een profeet die door de lucht kan lopen. De meest extreme dingen gebeuren niet in onze protestantse kerken, maar het heeft wel invloed. Het is wel wat mensen zien op TV en telefoon, en over praten met elkaar, en wat ze ook wel in hun eigen kerk zouden willen: “Zijn er dan geen profeten in de Reformed Church in Zambia?”

In onze lessen proberen wij deze ideeën en verwachtingen meestal een beetje te matigen. Het doet het cijfer van mijn studenten geen goed als ze schreeuwen en van alles beloven tijdens hun preek. En ik houd ook al niet van zo’n overdreven smeekstem bij het bidden. Maar wat doe je dan met de verwachtingen van je gemeenteleden, bijvoorbeeld bij het bidden bij ziekte? Als iemand ernstig ziek is, wordt er verwacht dat je bidt om genezing. Als je niet bidt om genezing, maar alleen om Gods nabijheid in deze moeilijke tijd, dan kan het jou aangerekend worden dat deze persoon niet geneest. En aan de andere kant, wanneer je bidt om genezing en degene overlijdt toch, dan staat dat ook niet goed op je CV. Dat zijn kwesties waar veel studenten tegen aan lopen.

Wij proberen te benadrukken dat je ook naar mensen kunt luisteren, hun verhaal kunt horen. Pastoraal huisbezoek betekent hier vaak alleen dat de dominee een preekje van 10 minuten heeft voorbereid en dat van huis tot huis bij zijn gemeenteleden afdraait. Je kunt ook vragen hoe het met mensen gaat, zeggen wij dan, luisteren wat er speelt, horen wat hun hoop en angst is. Je hoeft niet meteen fanatiek te gaan bidden om genezing, en dan kijken wat er gebeurt.

“Maar,” zo vroeg een student mij pas, “maar wat als je nu ontdekt dat je de gave hebt om mensen te genezen?” Tijdens zijn stage had hij dat gemerkt. Mensen waren bij hem gekomen zodat hij voor hen kon bidden. Hij bad en iemand die al twintig jaar blind was aan één oog kon weer zien, iemand die altijd al hinkte, kon weer gewoon lopen. Wat doe je dan? Wat als je wonderen kunt doen? Ik heb maar gezegd dat hij moest oppassen dat het hemzelf niet naar het hoofd zou stijgen, en dat deze gemeenteleden zich niet van hem afhankelijk moeten voelen, en dan maar moet doen wat de Geest hem geeft te doen. Wat als je wonderen kunt doen? Ik had nooit gedacht dat ik daar nog eens pastoraal advies over zou moeten geven…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s