Dag van berouw en inkeer

Het gaat niet zo goed met Zambia. Er is elke dag zo’n tien uur geen stroom, de munteenheid verliest elke dag waarde, bij de mijnen dreigt sluiting of massaontslag, de jeugdwerkloosheid blijft ontzettend hoog, en ga zo maar door. In het kader van al deze problemen heeft de president komende zondag uitgeroepen tot een nationale dag van berouw en inkeer, een dag van bidden en vasten.

Deze dag van berouw en inkeer roept nogal wat discussie op. Sommigen zien hierin een teken van het grote goddelijke leiderschap van de huidige president. Anderen zien het als een goedkope manier om stemmen te winnen. Of zelfs als iets satanisch: velen hebben er al op gewezen dat de datum van zondag, 18 oktober, 3×6 is en dus 666, het getal van het beest. In reactie daarop vinden anderen het dan weer satanisch om dingen tegen deze dag van berouw en inkeer te verkondigen.

De Zambiaanse raad van kerken heeft een pastorale brief uit doen gaan naar aanleiding van deze dag. Ze wijst erop dat de president verzuimt te specificeren waarvoor we berouw moeten hebben. Het is als in het beroemde toneelstuk ‘Wachten op Godot’, waarin twee zwervers op een bankje zitten te wachten, en dingen zoeken om de tijd door te komen. De een zegt: ‘Laten we berouwen!’ ‘Okay,’ zegt de ander, ‘wat zullen we dan berouwen?’ De eerste denkt even na en antwoordt dan: ‘O, we hoeven niet in details te treden.’ Het lijkt alsof de president ook wil dat we op zo’n manier berouw tonen, want – en dat wordt dan wel uitgelegd – in de bijbel staat dat als je berouw toont, dat God zich dan weer naar je om zal keren.

Ik weet nog niet wat wij zullen doen komende zondag. Op zich is een dag om te reflecteren niet verkeerd. Maar vasten? Ik heb nog nooit echt gevast eigenlijk. Hier hebben mensen het regelmatig over dagen van bidden en vasten. Sommige studenten gaan de dag voordat ze moeten preken bidden en vasten op een heuvel in de buurt. Op allerlei tijden van het jaar wordt in gemeentes veertig dagen gevast. Zieken en zwangeren hoeven niet mee te doen, maar van veel anderen wordt dan gezegd dat ze echt veertig dagen volledig gevast hebben…

Wij willen wel iets reflectiefs gaan doen zondag, maar ik denk niet dat het vasten word. Hebt u ideeën voor wat we dan kunnen doen?

Advertenties

One thought on “Dag van berouw en inkeer

  1. Dag Hermen, jammer dat het in sommige opzichten met Zambia minder goed gaat. En wat kunnen cijfers als drie x 6 dan een ´lading´krijgen hè? Je vraagt ideeën. Misschien heb ik er een paar. Zeven kaarsen aan (laten) steken in de viering. Een vol getal.. en daarbij bidden om ontferming en de noden van Zambia, de wereld en van onszelf aan God voorleggen. En vergeving vragen waarin we God en elkaar teleurstelden. Muziek/Song: a) Opw. lied (?) Heer, ik komt tot u, hoor naar mijn gebed, vergeef mijn zonden nu… enz. b) Lied gezongen door Stef Bos van zijn cd In een ander licht: Lied ´My land is jouw land´ n.a.v. Ruth. Mooie tekst, mooi luisterlied. Betekenisvol. Of laat een you tube filmpje zien (luisteren kan ook): Ik zie Goud in jou, ik zie God in jou´van Gerald Troost. Heb je hier wat aan? Groeten, Egbert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s