Donker

Het is donker terwijl ik dit schrijf. Nu is het hier elke dag om een uur of zes donker, maar wat ik bedoel is dat het binnen donker is. Geen stroom. Een kaarsje op tafel, het licht van mijn beeldscherm – dat is het. Een motje fladdert om mij heen en ongezien worden mijn voeten lekgeprikt door een leger van muggen.

Nakijken.../Marking...

Tegenwoordig is het vaak donker. Afgelopen juni gaf de elektriciteitsmaatschappij Zesco aan dat er niet voldoende stroom is om het hele land te voorzien. Volgens een rooster worden dus afwisselend verschillende secties even afgesloten van het elektriciteitsnet. Loadshedding heet dat. Op dit moment hebben we thuis acht tot twaalf uur per dag geen elektriciteit. ’s Ochtends van zes uur tot ’s middags twee uur; of van tien tot zes; of van twaalf uur ’s nachts tot zes uur ’s ochtends gecombineerd met van twee uur ’s middags tot tien uur ’s avonds.

De problemen zijn volgens Zesco te wijten aan slechte regenval het afgelopen jaar. Zambia wekt het grootste deel van haar energie op in waterkrachtcentrales. De Kariba-dam is een groot stuwmeer tussen Zambia en Zimbabwe waar beide landen een belangrijk deel van hun elektriciteit uit winnen. Dit jaar is het waterpeil in het stuwmeer erg gezakt. Er is dus domweg niet genoeg water om de turbines op volle kracht te laten draaien. Kritische stemmen zeggen dat het niet alleen ligt aan de regens van dit jaar: het probleem zat eraan te komen. De Chinese turbines in de waterkrachtcentrale zijn niet efficiënt, en er is geen rekening gehouden met de groeiende vraag naar elektriciteit.

We hebben geluk: tijdens kantooruren houdt Justo Mwale een generator draaiend die in ieder geval ons kantoor van stroom en internet voorziet. Maar lastig is het wel. Omdat het de droge tijd van het jaar is, is er niet alleen stroom maar ook water tekort. Tussen tien en twaalf ’s ochtends, twee en vier ’s middags en ’s nachts wordt de waterkraan dicht gedraaid. Om de was te doen moet je dus geluk hebben: er moet zowel water als stroom zijn. We halen zo min mogelijk bederfelijke waar in huis – lang kun je vlees niet bewaren in een koelkast die elke dag acht uur uit is.

Het gekke is hoe snel je houding verandert als elektriciteit niet vanzelfsprekend is. Zolang het er is doen we ermee wat we kunnen – warm eten wanneer er stroom is, in plaats van ’s avonds; computer en telefoon aan de oplader. Of een avondje naar de bioscoop als het weer eens donker is. Soms, als er ’s nachts wel elektriciteit is, voel ik me haast schuldig. De hele nacht stroom, en we doen er niks mee! Dat zijn nog eens gedachten die je in Nederland niet hebt…

Advertenties

2 thoughts on “Donker

    • Hoi Johanneke, ik had van Teddy ook al begrepen dat er problemen met de stroom zijn. Maar dat het voor het hele land geld en zoveel uur per dag. Dat is wel heftig.
      Je blijft er wel flexibel bij. Marjan had het over zonnepanelen. Tijdens onze reis heb ik er slechts 2 gezien. Dat is erg weinig voor een zonnig land.
      Succes en hopen dat de generator het blijft doen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s