Zambiaanse fietsenfabriek

De afgelopen twee weken waren Linda en Bastiaan, mijn schoonzus en zwager, op visite. We zijn naar de Victoria-falls en op safari geweest, we hebben hen wat van het alledaagse Zambiaanse leven laten zien, en we zijn naar een fietsenfabriek geweest. Bastiaan werkt in een fietsenzaak en ik ben op zoek naar een nieuwe fiets, dus we gingen kijken bij Zambikes, waar ze fietsen van bamboe maken.

12004123_1064456373579199_6508517125462573486_n

Foto: Linda Kamps

Na wat zoeken vinden we de weg vanuit het centrum van Lusaka die we volgens internet 20 kilometer moeten volgen. We komen langs de melkfabriek en de brouwerij, dan wat luxe huizen, en dan een poos niks. Er is maar één verharde weg (wel met gaten) dus die blijven we maar volgen. Tot Linda achter ons een bord langs de weg ziet staan met ‘Zam’ erop, en wie weet heeft daar wel ‘bikes’ achter gestaan. We rijden het zandpad in, en na een paar honderd meter, zowaar, een gebouwtje met een groot bord van Zambikes ervoor. Bij de openingstijden staat dat er van twaalf tot twee lunch is, dus wat aarzelend parkeer ik naast het gebouwtje. Er zitten een stuk of vijf mannen in blauwe overalls op de veranda, waarvan er één enthousiast op ons toe komt lopen. We vertellen wie we zijn en hij begint ons meteen rond te leiden.

Achter de veranda bestaat de fabriek uit één ruimte van zo’n vier bij twaalf meter. Er zijn karretjes voor achter een fiets, waarop een stretcher past, zodat die als ambulance kunnen dienen. Er zijn een stuk of veertig gele metalen fietsen, waarvan er nog meer door wat op de grond zittende mannen in elkaar worden geschroefd.

En dan zijn er de bamboe-frames: vijf stukken bamboe, met metalen bevestigingspunten voor de trap-as en het stuur en dergelijke. Op de veranda maken de mannen op hun gemakje geultjes in de bamboe-stukken, waarom dan touw gewikkeld wordt, voordat er dan kunststof over het geheel gespoten wordt zodat het aan elkaar blijft zitten.

De Nederlandse ambassadeur (toen die er nog was…) was één van de eerste afnemers geweest en die wilde graag een bagagerek, dus dat hebben ze toen ook van bamboe in elkaar gezet. De volgende dag gingen ze weer bamboe oogsten, om dat te laten zien aan een Amerikaan die tien minuten na ons aankwam. Hij gaat de bamboefietsen verkopen in zijn koffiebar in Amerika, en kwam nu kijken hoe die fietsen gemaakt worden. Dus vandaar dat ze al helemaal ingesteld waren op het geven van een rondleiding. Het was leuk om dit allemaal eens te zien. En ik denk dat ik wel zo’n bamboefiets wil hebben.

Advertenties

2 thoughts on “Zambiaanse fietsenfabriek

  1. Ik ben wel benieuwd naar de staat van de fiets na 5000 km fietsen. Zit er ook nog een rem en versnelling op? Qua gewicht zal het zeker wel OK zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s