Een eigen kerk beginnen

Terwijl het er in Nederland vaak over gaat of kerken kunnen samengaan, is het in Zambia heel gewoon om je eigen kerk te beginnen. Afgelopen weekend was ik met een medewerker van Justo Mwale University naar Mpika, in het noorden van Zambia. Ik wist het niet, maar onderweg hoorde ik dat ook hij zijn eigen kerk begonnen is. Vorig jaar is de kerk geregistreerd, en hij is nu de opzichter of bisschop van de kerk. Voor die tijd was hij bij de Moravische broeders; hij zat zelfs in het landelijke bestuur van dat kerkgenootschap. Maar, zo vertelde hij, anderen in de kerk waren jaloers op hem en hielden elke verandering tegen, zodat hij met zijn vrouw en een buurman besloot een nieuwe kerk startten. Ze hebben nu al meerdere gemeentes en een stuk of tien gediplomeerde pastores, en hijzelf is dus de bisschop.

Op weg naar Mpika

Op weg naar Mpika

In Mpika verbleven we bij een andere bisschop, ook iemand die zijn eigen kerk is begonnen. Voor zijn werk had hij een aantal jaar in Tanzania gewoond en was daar bij de lokale kerk opgeklommen tot pastor. Terug in Zambia wilde hij niet weer gewoon gemeentelid zijn, dus richtte hij met zijn gezin de Zambiaanse afdeling op van het kerkgenootschap waar hij in Tanzania bij kerkte. Dat kerkgenootschap had ook al een bijzondere ontstaansgeschiedenis: het was oorspronkelijk een koepelorganisatie voor pinksterkerken in Kenia, maar na een ruzie stapten de lidkerken op, en veranderde het bestuur de koepelorganisatie in een eigen kerk. In Mpika was onze gastheer nu dus bisschop van de Zambiaanse afdeling, en hoofd van een bijbehorende bijbelschool om nieuwe pastores op te leiden. Toen ik op zondagavond in de kerk voorging, was er een dienst van de verschillende gemeentes van de kerk samen en waren er zo’n 200 mensen.

Kerkdienst op zondagavond in de kerk van de bisschop

Kerkdienst op zondagavond in de kerk van de bisschop

Ik kan er nog niet zo goed inkomen dat je je eigen kerk begint. En ook dat er helemaal niet moeilijk over gedaan wordt, dat het idee er niet eens lijkt te zijn dat je eigenlijk samen kerk zou moeten zijn. Het lijken steeds vooral ruzies over leiderschap te zijn die de aanleiding zijn voor een nieuwe kerk: de nieuwe kerken worden begonnen door iemand die ook in het bestuur wil, maar zich geblokkeerd ziet; of iemand die in het bestuur zit, maar zich niet gerespecteerd voelt. Mensen maken van een kerk teveel een eigen koninkrijkje, dus daarom moet je dan wel een nieuwe kerk beginnen, zo werd mij uitgelegd – maar is dat niet juist weer het maken van een nieuw eigen koninkrijkje?

De kerk van de bisschop

De kerk van de bisschop

Een andere reden die gegeven werd, was evangelisatie: een nieuwe kerk is weer kerk op een andere manier, wat weer andere mensen aantrekt. De dienst zondagavond was wel heel anders dan de avondmaalsdienst zondagochtend bij de Reformed Church bij een oud-student van Justo Mwale. Zondagavond was er harde muziek, dansen en zingen, en waren veel kerkgangers zo rond de twintig. Zondagochtend was veel formeler, er waren zo’n 80 mensen van alle leeftijden, en vooral afkomstig uit de oostelijke provincie van Zambia waar de Reformed Church vandaan komt. Ik voelde mij daar toch meer thuis. Ook omdat de focus in de nieuwe kerken zo op de voorganger is. In de Reformed Church is de dominee er gewoon een aantal jaar en dan komt er weer een ander. Ik denk dat een kerk niet ‘eigen’ kerk zou moeten zijn. Hoe denkt u daar over?

Onze oud-student in zijn kerk

Onze oud-student in zijn kerk

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s