Stap in de toekomst

Wij waren er niet bij, maar afgelopen mei studeerden veertien van onze theologie-studenten af aan Justo Mwale University. Voor het eerst een diploma uitreiking niet meer als ‘university college’, maar als officiële, zelfstandige universiteit. Het was een feestelijke gelegenheid, waar onze collega’s Dustin en Sherri Ellington verslag van hebben gedaan in een rondzendbrief. Hier een vertaling van hun impressies.

DSC_0096

“Onze studenten hebben hun laatste lessen in oktober, maar studeren officieel pas af in mei. Voor ons een mooie gelegenheid om studenten opnieuw te ontmoeten nadat ze hun eerste ervaringen in de gemeente hebben opgedaan. Naomi is predikant in een dorp op het platteland. Er kwamen meer dan 900 mensen naar haar paasdiensten. Ik vind het vooral leuk om dit te horen omdat Naomi in mijn wekelijkse preekklas zat. De afgelopen jaren heb ik regelmatig preken met haar besproken. Geweldig dat haar woorden nu honderden mensen weten te raken.

DSC_0389

Een andere jonge dominee, Moses, vertelde dat hij predikant is in een gemeente met 21 kerkgebouwen of ontmoetingsplekken. De gemiddelde locatie heeft honderd volwassen leden, kinderen niet meegeteld. In een land waar 50% van de bevolking jonger is dan 16, en waar families vaak zes of zeven kinderen hebben, betekent dat een enorme gemeente voor een net afgestudeerde dominee. Ik weet dat deze mensen het goed zullen hebben met Moses; Sherri en ik hebben hem leren kennen als een oprecht Christen met een goed hart. Een Presbyteriaanse kerk uit North Carolina heeft geld gedoneerd om fietsen te kunnen kopen voor hem en de andere afgestudeerde predikanten. Je had Moses’ glimlach moeten zien! Het is nu veel gemakkelijker voor hem om rond te reizen tussen de 21 ontmoetingsplekken in zijn gemeente.

DSC_0106

Het is best lastig om beginnend predikant te zijn. Eén van de grootste uitdagingen is de druk om te prediken dat Jezus werkt zoals de amuletten en magie die de Afrikaanse gelovigen achter zich laten – alleen dan wel machtiger. Christus is de beste en snelste manier om te krijgen wat je wilt: gezondheid en succes voor jou en je familie. Volgens deze visie is het Christendom de kortse weg naar aards geluk. Deze boodschap is niet helemaal verkeerd, maar tijdens hun studie leren de studenten er genuanceerd over te denken. En toch is het moeilijk voor hen om iets te preken dat niet klinkt zoals dit welvaartsevangelie. Deze week nog zei een student tegen me dat hij begrijpt dat het gaat om Gods instemming, niet om wat de mensen van je denken. Toen vroeg hij: “Maar wat moet ik tegen mijn familie zeggen als de gemeente mij niet betaalt?” Ik weet van veel studenten en afgestudeerde predikanten dat ze alleen door hun gemeente betaald worden als ze preken over welvaart; of tenminste dat ze veel minder betaald krijgen als ze niet zeggen dat rijkdom en zegeningen op magische wijze door Jezus geleverd worden.

De kerk in zuidelijk Afrika zit vol leven, groei en belofte, maar er is ook kwetsbaarheid en gevaar. Bid met ons voor onze studenten en de al afgestudeerde predikanten. Bid voor onderscheidingsvermogen zodat ze de waarheid van Jezus Christus mogen kennen, in deze waarheid mogen leven, en voor de moed om het ware evangelie ook te prediken.”

(Tekst: Dustin Ellington; foto’s: Japhet Mphande)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s