Geloofsthema’s vandaag

Waar over zou een belijdenisgeschrift vandaag de dag moeten gaan? De afgelopen maanden gaf ik onder andere college over de gereformeerde belijdenisgeschriften. Over genade, over dat we niet ons eigen heil hoeven te verdienen, dat sowieso alle belangrijke dingen in het leven gegeven zijn. Over rechtvaardiging niet door onze werken, maar alleen door het geloof. We lazen ook een Duits belijdenisgeschrift uit de jaren ’30 tegen het Nazisme, en een Zuid-Afrikaans belijdenisgeschrift uit de _DSC7727jaren ’80 tegen Apartheid. Maar wat zijn de geloofsthema’s waar over we vandaag de dag een belijdenisgeschrift zouden schrijven?

Ik las vandaag ergens dat ‘rechtvaardiging’ het centrale thema was toen de grote gereformeerde belijdenisgeschriften geschreven zijn in de zestiende en zeventiende eeuw, maar dat dat tegenwoordig anders is. Het ‘probleem van het kwaad’ of de ‘zin van het leven’ dat zou meer een geloofsthema van nu zijn. Als één van de vragen op het tentamen vroeg ik mijn studenten waar zij vandaag een belijdenisgeschrift over zouden schrijven. Dit kwam er uit:

Van de bijna vijftig studenten zouden er twintig schrijven over eenheid: eenheid van de kerk, gemeenschap tussen alle Christenen, respect, liefde, samenwerking. Ongeveer de helft van hen ziet ‘tribalisme’ als grootste bedreiging van de eenheid. Veel kerkgenootschappen in Zambia zijn verbonden met een bepaalde stam en taal en regio. Zo zingen de leden van de Reformed Church op de Copperbelt in het Chewa, terwijl iedereen daar verder Bemba spreekt, maar de Reformed Church komt uit het Chewa-gebied. De eenheid in Christus zou boven stamverbanden en talen uit moeten gaan, betogen deze studenten, door bijvoorbeeld vertalers te hebben in kerken.

De andere helft van de studenten die zou schrijven over eenheid van de kerk, ziet die eenheid vooral in gevaar komen door de tegenstelling tussen arm en rijk. Rijke mensen worden vaak bevoordeeld, ze komen eerder in de kerkenraad en krijgen eerder een kerkelijke uitvaart. In de kerk zouden arm en rijk gelijk moeten zijn, aldus deze studenten.

Tien andere studenten zouden schrijven tegen het introduceren van zalvingswater en -olie. Voor veel mensen wordt die olie haast nog belangrijker dan Jezus Christus. Tijdens de colleges hebben we hier ook verschillende discussies over gehad. Toen leken er ook voorstanders van zalvingsolie te zijn. Was dat alleen voor de discussie, of zouden de voorstanders er geen belijdenisgeschrift over schrijven? (Of denken ze dat ik wil horen dat ze er tegen zijn?)

De andere zestien studenten kozen andere onderwerpen: verschillende nog steeds over rechtvaardiging en genade, drie over gelijkheid tussen vrouw en man, twee over het belang van het erkennen van je zonden, één over het beschermen van het milieu, en twee over rechtvaardigheid bij het overplaatsen van predikanten – kennelijk is er soms oneerlijke bevoordeling bij waar een dominee geplaatst wordt.

Dit is waar onze studenten van jaar 1, 2 en 3 vandaag de dag een belijdenisgeschrift over zouden schrijven. Wat zijn de geloofsthema’s waar over u een belijdenisgeschrift zou schrijven?

collage-2015-02-03

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s