Stalletjes langs de weg

Mensen verkopen hier in Zambia van alles langs de straat: avocado’s, konijntjes, beltegoed, wc-papier, hondenriemen, enzovoort. In de stad doen proberen mensen je zulke spullen te verkopen wanneer je wacht voor een stoplicht, buiten de stad zijn tafeltjes langs de kant van de weg met tomaten, honing of oliebollen. Vaak zitten bij die kraampjes buiten de stad kinderen aan wie je kunt betalen, als je wat wilt hebben, maar niet altijd. Soms laten mensen hun handelswaar alleen, en dan nog met zelfs een potje wisselgeld erbij, zodat je zelf kunt betalen. Wat zou u denken als in een streek mensen hun goederen zo met wisselgeld langs de straat durven laten staan?

P1060059

Ik denk dat ik in Nederland het een positief teken zou vinden: hier vertrouwen de mensen elkaar nog. Ze rekenen er op dat mensen die wat kopen eerlijk genoeg zijn om te betalen voor wat ze nemen. Daar kun je de achterdeur nog open laten, daar is het leven nog goed.

Hier trekken ze heel andere conclusies als mensen hun handelswaar met wisselgeld erbij alleen durven laten langs de straat. Hier zien ze dat helemaal niet als een positief teken voor die streek. Nee, integendeel.

We maakten een keer een lange autorit met een Zambiaanse collega, en hij vertelde dat de streek waar we doorheen reden vroeger heel erg was. Vroeger lieten mensen daar overal zomaar hun oogstproducten langs de weg staan, zonder er maar iemand bij te hebben om er op te passen. Ze gingen er kennelijk zomaar vanuit dat mensen die van hun producten namen, er vast wel geld voor achter zouden laten. Nou, dan moesten ze wel heel sterke hekserij hebben in die streek. Ze moesten die producten wel behekst hebben zodat iemand die er van zou nemen zonder te betalen, dat zwaar zou bekopen. Dat mensen er op rekenen dat mensen wel betalen, is hier geen teken van vertrouwen in de mensheid, maar een teken van sterke hekserij.

In die streek in Zambia gebeurde dat nu gelukkig niet meer: nu is er altijd bewaking bij als iemand van zijn oogst te koop aanbiedt. Maar van onze studenten hoorden we dat het nu in Malawi meer en meer gebeurt. Vroeger was het kennelijk vooral in Mozambique, maar nu lieten mensen ook in Malawi, zomaar hun oliebollen langs de kant van de weg staan, met wisselgeld erbij. Als je daarvan neemt zonder te betalen, nou, dan loopt het slecht met je af: je zult niet eens van de oliebollen kunnen eten, zulke sterke hekserij is daar nu ook in Malawi.

Mensen kunnen kennelijk zulke verschillende conclusies trekken uit verkoop langs de straat zonder betaling: is het een teken van vertrouwen in de mensheid, of van hekserij? Ik vind het eigenlijk wel een beetje treurig dat mensen hier er maar moeilijk een teken van vertrouwen in kunnen zien…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s