Koperen huwelijk

16220183630_fdb595d554_nAfgelopen weekend waren we 12 1/2 jaar getrouwd. In Nederland zijn we gewoon dat te vieren, maar hier keek iedereen er maar gek van op: waarom vier je nu iets met een half jaar erin?! Op de dag zelf hadden we onze collega’s uitgenodigd, en donderdag vierden we het nog een beetje met onze bijbelstudiegroep.

Elke donderdagmorgen komen de verschillende jaargroepen van studenten bij elkaar voor ‘spiritual companionship’ zoals het hier genoemd wordt. Wij zijn dan altijd bij de jaargroep die tegelijk met ons op Justo Mwale aangekomen is. Het is leuk hen zo door de jaren heen wat beter te leren kennen. Ze zijn nu net met hun vierde en laatste jaar begonnen. Vier van de veertien zijn afgelopen december ook getrouwd. Wij hadden wat van onze trouwfoto’s meegenomen, en Johanneke had brownies gebakken – waarvan iedereen ongegeneerd het grootste stuk dat er nog was, uitzocht. We hebben verteld over ons trouwen, en het gehad over de verschillen tussen trouwen hier en in Nederland/Duitsland.

Waar ze vooral erg verbaasd over waren, is dat je in Nederland geen bruidschat hoeft te betalen. Dat moesten ze toch verschillende keren navragen: is er dan echt geen bruidschat? Eén student uit Malawi vertelde dat in de streek waar hij vandaan komt, er ook geen bruidschat was, maar dat de man dan ging wonen bij de boerderij van de familie van de vrouw en dan van hem verwacht werd dat hij daar flink in zou investeren.

Lang niet alle getrouwde Zambianen dragen een ring, maar sommige van onze getrouwde studenten wel; er waren dan verder geen namen in gegraveerd. Eén student uit Zimbabwe vertelde dat zijn vrouw wel een gegraveerde ring had, maar hij niet – hij had zijn ring ook pas later gekocht, bij het trouwen had hij al zijn geld nodig gehad voor de bruidschat.

Er werden felicitatieliedjes voor ons gezongen, zelfs nog wat gedanst en geululeerd. We lazen onze trouwtekst nog eens, en toen gingen we allemaal weer aan het werk – colleges geven en volgen. Het was leuk hier zo in het land van koper onze koperen bruiloft toch een beetje te vieren!

Advertenties

6 thoughts on “Koperen huwelijk

  1. Van harte gefeliciteerd, Hermen en Johanneke! Wat ontzettend leuk dat jullie dit ook met de studenten hebben gevierd!

  2. Hartelijk gefeliciteerd met jullie koperen huwelijk Johanneke en Hermen.
    Alle goeds voor jullie.

  3. Nogmaals gefeliciteerd met deze heuglijke dag. En mooi om te zien hoe jullie dit samen met de studenten hebben gevierd. Ik ben wel benieuwd of jullie ook nog hebben gesproken over de voor- en nadelen van het wel of niet betalen van een bruidschat. Daar ben ik wel benieuwd naar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s