Slapen in Zambia

Hier in Zambia zijn we altijd vroeg wakker. Nu gaan we ook vaak vroeg naar bed, maar ook als het een keer laat geworden is, is half zes, zes uur de slaap wel weer over. Het wordt hier dan ook al licht – het hele jaar door. We dachten al dat we uitslapen verleerd waren, maar met Kerst en oud-en-nieuw in Nederland en Duitsland bleek dat mee te vallen – wat gek zeg als het zo lang donker is ’s morgens!

Een van de cursussen die Johanneke hier geeft is studievaardigheden. Dan laat ze de studenten ook een schema maken van wanneer op een dag ze kunnen studeren. En veel studenten vullen daar ook van twee tot drie ’s nachts op in. Kennelijk zijn veel mensen hier middenin de nacht een uurtje wakker – dan kun je ook wel studeren! Van de mensen die we er naar gevraagd hebben, was ongeveer de helft ’s nachts een uurtje wakker. Ik las ergens dat tot het elektrisch licht gewoon werd iedereen op die manier in twee fasen sliep, en dat het eigenlijk misschien wel gek is om dat niet te doen – maar toch heb ik nog geen zin om het zelf uit te gaan proberen…

Vroeg opstaan lijkt iedereen hier haast te doen, en dan eerder om vier of vijf uur dan zes of zeven. Het komt soms voor dat om half zeven de telefoon gaat of er iemand voor de deur staat. Maar verder overdag dan kun je ook nog rustig even wat slapen. Als iemand laat is voor een afspraak midden op de dag, of welke tijd van de dag dan ook, dan zegt men hier rustig dat men nog sliep of in slaap gevallen was. Daar zou ik me in Nederland toch een beetje voor schamen.

Slapen in Zambia werkt kennelijk anders.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s