Politieke soap in Zambia

Twee weken geleden is president Sata begraven en sindsdien verandert het politieke landschap hier met de dag. De blanke vice-president Scott heeft ministers en partijleden geschorst, en zij hebben hem geschorst, en inmiddels lijken de schorsingen allemaal weer te zijn ingetrokken. In januari moeten er verkiezingen komen voor wie de laatste anderhalf jaar van president Sata’s termijn gaat afmaken. De regeringspartij heeft echter nog geen lijsttrekker. Misschien wordt die morgen gekozen op een grote partijconventie.

Scott is niet verkiesbaar, omdat hij buitenlandse ouders heeft, maar er hebben zich al tien anderen kandidaat gesteld. Iedereen beweert dat Sata toch echt hem als opvolger in gedachten had – of haar, er is één vrouw. Uit het niets stelde vorige week namelijk de weduwe van Sata zich kandidaat. Eén dag leek iedereen ineens heel enthousiast: dit was iemand die niet besmet was door alle partijruzies, en als echtgenote moest zij toch weten welke plannen Sata had gehad. Op het nieuws werd de lijst kandidaten neutraal voorgelezen, maar er werd aan toegevoegd dat ‘onze moeder’ zich nu ook kandidaat heeft gesteld. Het enthousiasme duurde maar één dag: de volgende dag vroeg iedereen zich ineens af of zij niet eigenlijk hoorde te rouwen.

De zoon van Sata, burgemeester van Lusaka, had zich ook kandidaat gesteld, maar heeft zich inmiddels weer teruggetrokken. Sowieso is de helft van de kandidaten voor de regeringspartij familie van Sata. Ondertussen zijn er soms opstootjes tussen groepen partijkaders van de verschillende kandidaten. ‘Partijkaders’ heten hier jongeren die – misschien betaald – letterlijk vechten voor een bepaalde politicus.

Bij de vorige regeringspartij worden partijkaders ook stevig ingezet. Hun president was met pensioen gegaan na zijn verkiezingsnederlaag in 2011, maar nu lijkt hij toch weer lijsttrekker te zijn. De nieuwe partijvoorzitter is daar niet blij mee. Afgelopen woensdag kwamen we langs het gehavende partijkantoor. Later hoorden we dat die ochtend partijkaders van de partijvoorzitter het kantoor hadden bestormd, en zij die middag weer zijn verjaagd door partijkaders van de oud-president.

Wij snappen niet zo goed waarom mensen voor de oud-president zijn: in 2011 leek iedereen zo blij dat hij weg was, en daarna kwamen allemaal corruptieschandalen naar buiten. Niemand ontkent die corruptie ook, maar verschillende mensen die we spreken, vinden het toch fijner iemand te hebben die ze kennen.

En dan is er nog de grootste oppositiepartij. Die hebben hun leider al gekozen, en lijken stevig aan de weg te timmeren. Hun leider is echter van de stam waarover de meeste grappen gemaakt worden, en die ervan verdacht wordt het meest van ‘eigen stam eerst’ uit te gaan. Verschillende kleinere partijen hebben hun steun voor deze partij uitgesproken, maar sommigen ook al weer teruggetrokken.

Een vriend van ons heeft ook een kleinere partij en is druk aan het onderhandelen over aan wie zij hun steun zullen betuigen. Het lijkt er vooral om te gaan dat je goed inschat wie de verkiezingen  gaat winnen en dat je daar voor de verkiezingen dan al toezeggingen van krijgt. Maar ja, wie er lijkt te gaan winnen: dat verandert haast iedere dag. We zijn benieuwd hoe de politieke soap hier verder zal gaan.

Advertenties

One thought on “Politieke soap in Zambia

  1. Boeiend om te volgen maar je vraagt je wel af hoe Zambianen zelf kunnen bijdragen aan echte democratie. Is dit echt iets wat ze willen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s