Zambia rouwt

zambiaanse-president-michael-sata-77-overledenPresident Sata van Zambia is op 28 oktober op 77-jarige leeftijd overleden. Nog geen week na de feestelijke viering van vijftig jaar onafhankelijkheid begint Zambia aan een periode van rouw. Hoe wordt er in Zambia op dit nieuws gereageerd? En wat zal de toekomst brengen?

Het overlijden van president Sata komt niet helemaal onverwacht. De oppositie nieuws-site The Zambian Watchdog kwam al een jaar of langer met berichten over de gebrekkige gezondheid van de president. Sinds juni 2014 trad Sata nauwelijks meer in de openbaarheid, en stapelden de geruchten zich op (zie ook mijn blog “De geruchtenmachine”). In september zou de president spreken tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties in New York, maar hij bleef zonder opgave van redenen in zijn hotelkamer. Een week eerder had hij het nieuwe parlementaire jaar in Zambia geopend, maar zonder de traditionele toespraak voor te lezen. Op 20 oktober meldde de regering dat Sata naar het buitenland was vertrokken voor medisch onderzoek. Minister van Defensie Edgar Lungu verving de president tijdens de festiviteiten voor de onafhankelijkheidsdag. Tekenend voor ons was het moment vorige week dat onze collega’s zich hardop begonnen af te vragen of de president eigenlijk nog wel in leven was.

Tot dusverre zijn de Zambiaanse (staats-)media nog erg summier in hun berichtgeving over het overlijden van de president. Grote kranten zoals The Post en The Times vermelden het nieuws op hun website niet, of alleen in een paar regels. Facebook stroomt wel vol met condoleances, en de onafhankelijke tv-zender Muvi-TV staat helemaal in het teken van Sata’s overlijden.

De belangrijkste vraag lijkt te zijn: wat gaat er nu gebeuren? Volgens de grondwet moeten er binnen 90 dagen na het overlijden van de president nieuwe verkiezingen gehouden worden. In de tussentijd neemt de vice-president de functie van de president over. De huidige vice-president van Zambia is Guy Scott, die in Zambia geboren is uit Schotse ouders. Kan hij als blanke wiens ouders niet uit Zambia komen wel de macht overnemen? Pas uren na de bekendmaking van het overlijden bleek dat het parlement hiermee instemt.

In Sata’s partij Patriotic Front is de strijd om het leiderschap al een tijd aan de gang. Op dit moment lijkt minister van Defensie Edgar Lungu de overhand te hebben, maar de situatie is allerminst stabiel. Uitgesproken oppositiepartijen maken de politieke situatie niet rustiger. Volgens de Britse krant The Telegraph waarschuwen diplomatieke bronnen voor een tijd van instabiliteit en mogelijk zelfs geweld.

Predikanten op tv en in mijn facebook-tijdlijn roepen op tot vrede, eenheid en bezinning. Anderen plaatsen de dood van de president in een religieus kader. Hoe kan het dat er in Zambia voor de tweede keer een zittende president overlijdt? (De eerste was Levi Mwanawassa in 2008.) Wil God Zambia straffen? Anderen bekijken het nuchter: “Moeder Zambia is een mooie vrouw van 50 jaar. Toch kiest ze steeds presidenten van in de 70 als nieuwe echtgenoot. Dan moet ze ook niet verbaasd zijn als ze keer op keer weduwe wordt!”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s