Uitdagingen bij 50 jaar Zambia

Op 24 oktober aanstaande is Zambia 50 jaar onafhankelijk. De afgelopen maanden hebben we met onze collega’s artikelen geschreven over dit thema, die binnenkort in een tijdschrift gepubliceerd worden. Wat is er bereikt in 50 jaar onafhankelijkheid? Voor welke uitdagingen staat Zambia? Deze week en volgende week schrijven we over deze vragen.

In het land worden veel bijeenkomsten georganiseerd over de onafhankelijkheid. Vorige week was ik bij zo’n bijeenkomst, samengeroepen door de Council of Churches in Zambia (CCZ) – de Zambiaanse Raad van Kerken, ook gesteund door Kerk in Actie. De toespraken begonnen opgewekt: God heeft Zambia vorig jaar een extra grote oogst gegeven – net zoals Israël voor een jubeljaar – en, zo werd ons uitgelegd: vanaf nu zal er alleen maar voorspoed zijn! De hoofdspreker van de dag zag echter nog wel wat uitdagingen. Door de vele huwelijken tussen mensen van verschillende stammen is er in Zambia al 50 jaar vrede zonder staatsgrepen, maar als hoge ambtenaar zag hij in de politiek nog wel wat verbeterpunten. Een twee uur lange opsomming volgde:

  • Politici hier willen altijd koste wat kost de macht behouden. Ze hebben het er alleen maar over hoe ze president kunnen worden, nooit over wat ze voor de mensen kunnen doen.
  • Mensen gaan uitsluitend in de politiek om rijk te worden. Er is veel corruptie. Familieleden en stamgenoten worden voorgetrokken. Veel belangrijke ambtenaren worden elke keer vervangen door vriendjes van de nieuwe president.
  • Het land houdt zijn hand op bij de internationale gemeenschap, de mensen houden hun hand op bij de regering.
  • Veel mensen hebben geen zin in werken. Iedereen wil handelaar zijn: kleinschalig spulletjes verkopen op de markt. Initiatief en ondernemerschap worden niet gestimuleerd. Er is geen eigen industrie.
  • Er zijn vooral ‘sterke mannen’ in plaats van de sterke instituties die nodig zijn. Er is geen onafhankelijke rechterlijke macht, en geen onafhankelijke media.
  • Er is geen eigen industrie.
  • Er zijn geen sociale voorzieningen voor ouderen of zwakkeren in de samenleving. Ook mensen boven de 80 moeten werken om aan hun inkomen te komen.
  • Het Westen en China hebben geen belang bij verbeteringen omdat de huidige situatie de grondstoffen makkelijker toegankelijk maakt.
  • Aanhangers van politieke partijen kiezen voor geweld om hun meningsverschillen uit te vechten.

Het publiek leek erg gelukkig met deze – dat is waar: enthousiast gebrachte – opsomming van problemen. Ik zou er toch vooral een beetje moedeloos van worden. En mij ook een beetje schamen als je dit moet vertellen als je hoge ambtenaar bent geweest onder alle vijf de presidenten van Zambia: zou je dan niet meer hebben kunnen of moeten doen?

50 Jaar Zambia: de reflecties gaan heen en weer tussen een jubelstemming en de beschrijving van een onoverkomelijke zee van problemen. Ik hoop dat men hier een goede weg voorwaarts vindt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s