Proefpreek

Een hoogtepunt in het laatste jaar van de studie is de ‘trial sermon’, een proefpreek, gehouden in een gemeente en bijgewoond door docenten en medestudenten.

DSC_5239

Onze school, Justo Mwale Theological University College, staat hoog aangeschreven in de regio. Eén van de redenen daarvoor is de nadruk op praktijkervaring. Al onze studenten lopen het hele jaar door stage in één van de wijken van Lusaka, en in juli en augustus ook nog eens vijf weken in een kleinere stad of dorp. Deze oefeningen in de praktijk maken dat een student die afstudeert aan Justo Mwale veel meer ervaring heeft dat de gemiddelde nieuwe predikant in Nederland. Natuurlijk zijn de studenten zenuwachtig voor hun proefpreek, maar ze staan toch een stuk zelfverzekerder op de kansel dan Hermen in zijn eerste kerkdienst.

DSC_5117

Twee docenten beoordelen de uitvoering van de dienst. Alle elementen van het voorgaan in een kerkdienst worden bekeken, van het voorzingen van de liederen tot de theologische relevantie van de preek. Is de liturgie goed uitgevoerd? Kijkt de student naar het publiek? Kan de gemeente de preek volgen? Is de student verstaanbaar? Komen de zorgen van gemeente en wereld terug in de gebeden? ’s Middags worden de resultaten dan met alle docenten en de student besproken en teruggekoppeld.

DSC_5235

Het is een spannende dag voor de student, en als het erop zit is de opluchting dan ook groot – je kunt er iets van zien in dit laatste portret:

DSC_5248

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s