Armoede begrijpen

Foto News24, Ranjeni Munusamy

Foto News24, Ranjeni Munusamy

In je knalrode overall naar het parlement – zo doen de leden van een nieuwe politieke partij in Zuid Afrika dat. Het zorgt natuurlijk vooral voor zichtbaarheid en publiciteit, maar zelf leggen ze uit ze het doen omdat gewone Zuid Afrikanen ook in hun overalls naar hun werk gaan. Moet je nu hetzelfde doen als de mensen die je wilt vertegenwoordigen?

Op de radio horen we mensen zeggen dat ze het juist een belediging vinden voor armere mensen die in hun overall naar hun werk moeten. En tijdens de verkiezingscampagne heeft de leider van deze zelfde politieke partij nog uitgelegd dat het niet erg is dat hij op een luxe landgoed woont en zijn stemmers in de sloppenwijken, want zo geeft hij de arme mensen wat om van te dromen.

De verschillen tussen arm en rijk lijken ons hier in Zuid Afrika veel groter dan in Zambia. Toen we vorige week in de buurt van Johannesburg reden, zagen we overal van die echte sloppenwijken: helemaal volgepakt met kleine hutjes van golfplaten. Dat ziet er nog veel triester uit dan ook de arme wijken in Lusaka of de dorpjes op het Zambiaanse platteland. Maar of dat echt zo is, weten we natuurlijk niet, want wij zien het alleen maar van de buitenkant.

Een poosje terug stond in Zuid Afrika iets in de krant over een rel over een nieuw vakantieoord dat daar iets aan wil doen. Voor E 70,- per nacht kun je overnachten in een namaak-sloppenwijk. Ze hebben een sloppenwijk nagebouwd, maar dan wel met stenen muren achter de golfplaten, met vloerverwarming en met WiFi. Een buitenlandse hulporganisatie heeft geprotesteerd dat het schokkend, treurig en obsceen is. Het zou echt arme mensen beledigen en voor gek zetten. De krant heeft ook mensen uit echte sloppenwijken in de buurt geïnterviewd. Zij kennen het vakantieoord niet, en kan het ook helemaal niet schelen: “Zij begrijpen toch niet hoe moeilijk wij het hebben.”

Armoede begrijpen blijft moeilijk, en zo’n vakantiepark of rode overalls dragen lijkt daar niet echt bij te helpen.

Advertenties

One thought on “Armoede begrijpen

  1. Ik ken niet de echte achtergronden van de partij met die rode overalls maar ze vallen met hun kleding wel op! En dat kan positief en negatief uitwerken. Hoe werkt het de door jouw geschetste situatie? Hannie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s