De geruchtenmachine

is mark rutte2

Is Mark Rutte getrouwd, homosexueel, vrijgezel, maagd? Dat zijn de opties die Google geeft als je “is mark rutte” intypt. Kennelijk zijn speculaties over het intieme leven van de minister president populair, want Google vult zoektermen automatisch aan op basis van veelgebruikte zoekopdrachten. Het geeft een mooi inkijkje in wat mensen zich afvragen over hun politieke leiders en in de geruchten die de ronde doen. Hoe zit dat eigenlijk in Zambia?

is michael sata

Michael Sata is nu bijna drie jaar president van Zambia en dus net over de helft van zijn vijfjarige termijn. De vraag “is michael sata” wordt door Google afgemaakt met: dead, becoming an autocrat, sick, a satanist. Waar komen de geruchten over Michael Sata vandaan?

De gezondheidstoestand van de Zambiaanse president is een bron van veel speculaties. Bekend is dat de 77-jarige Sata in het verleden hartproblemen heeft gehad: in 2008 werd hij na een hartaanval overgebracht naar een ziekenhuis in Zuid-Afrika. De meeste Zambiaanse kranten zijn in handen van de overheid en schrijven niet over de gezondheid van de president – hoogstens om geruchten te ontkrachten. En geruchten zijn er genoeg. Waarom was de president dit jaar niet bij de vieringen van Vrouwendag en Dag van de Arbeid? Waar is hij als hij dagenlang niet in het openbaar gezien wordt? Wat is er aan de hand?

Toen president Sata eind juni Zambia verliet voor een reis naar Israel kwam de geruchtenmachine echt goed op gang. Volgens de nieuwssite van de oppositie, The Zambian Watchdog, is hij buiten bewustzijn overgebracht naar een ziekenhuis in Tel Aviv, en later geopereerd in Zuid-Korea. Vice-president Guy Scott vertelde aan de BBC dat Sata gewoon op werkbezoek naar Israel was, waar hij president Perez zou ontmoeten. Dat klopte niet helemaal, aangezien Perez op dat moment in de Verenigde Staten zat en de regering van Israël liet weten dat een bezoek van Sata niet op de agenda stond. De verklaring van de Zambiaanse regering werd aangepast: Sata was in Israël voor ‘toerisme met een gezondheidscomponent’. Inmiddels is Sata weer in Zambia en hebben de landelijke dagbladen foto’s gepubliceerd van een bijeenkomst van het kabinet. De oppositie gelooft niet dat het gaat om recente foto’s en speculeert enthousiast verder over de vegetatieve staat van de president en het privé ziekenhuis in de presidentiële residentie. Is Sata ziek? Misschien zelfs dood? Ik kan me de populariteit van de zoektermen voorstellen.

De geruchtenmachine gaat echter nog verder. In 2008, toen Sata in Zuid-Afrika in het ziekenhuis lag, overleed zijn zoon in Zambia. Na de begrafenis verscheen Sata weer in goede gezondheid terug in Zambia. Volgens The Zambian Watchdog is deze week een andere zoon betrokken geweest bij een ernstig auto-ongeluk. Het zijn voorvallen die in Nederlandse media waarschijnlijk afgedaan zouden worden als tragisch toeval, maar die in Afrikaanse politiek een extra betekenis hebben. Politiek gaat over het verkrijgen, hebben en houden van macht – niet voor niks vraagt Google ‘is michael sata becoming an autocrat?’. In Zambia is macht al snel verbonden met occulte krachten. Met berichten over het overlijden van een zoon van Sata, gevolgd door zijn snelle genezing verwijst de Watchdog naar het geloof dat door het offeren van een mensenleven macht en gezondheid verkregen kunnen worden. Is Michael Sata een satanist, een vrijmetselaar, een illuminati? Deze vragen gaan erover waar Sata’s macht vandaan komt – en in het democratische Zambia vertrouwt men er kennelijk niet in dat de macht van de president uit de handen van de kiezers komt.

Heel opmerkelijk zijn de geruchten over de Zambiaanse president overigens niet. Type op Google maar eens in ‘is jacob zuma’ of ‘is robert mugabe’ en speculaties over de gezondheid en het lidmaatschap van occulte verenigingen van respectievelijk de Zuid-Afrikaanse en de Zimbabwaanse president komen als eerste naar voren. Ach, dan mag Mark Rutte zich eigenlijk nog gelukkig prijzen met de vrij onschuldige vragen naar zijn liefdesleven!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s