Verkiezingsdag in Zuid-Afrika

Een lange slingerende rij van zo’n 180 mensen staat er al voor het stemlokaal bij ons in de buurt wanneer om 7 uur de stembussen open gaan. Zojuist om 10 uur waren er een stuk of 100 mensen, ongeveer half-half blank-zwart en gezien de leeftijd waarschijnlijk vooral studenten. Het zijn de vijfde nationale verkiezingen hier in Zuid-Afrika sinds het eind van de Apartheid in 1994.

Op de straat voor het stemlokaal staat een auto helemaal ingepakt in ANC-vlaggen. Waarschijnlijk haalt het ANC voor de vijfde keer op rij een absolute meerderheid. Er is kritiek op het ANC en president Zuma, maar veel mensen vinden dat ze niet tegen het ANC kunnen stemmen. Aan de ene kant is er onvrede over armoede, mijnstakingen, nieuwe tolwegen en corruptie – Zuma’s buitenhuis in Nkandla is voor miljoenen belastinggeld extra ‘beveiligd’ met een zwembad en dergelijke. Toch is het ANC zo verbonden met zaken waar velen niet tegen willen zijn, dat het moeilijk is om op een andere partij te stemmen.

Het ANC is enorm belangrijk geweest in de strijd tegen Apartheid – de ANC-kleuren staan zelfs op de huidige vlag. Tegen het ANC stemmen voelt dan als tegen vrijheid stemmen. Als stemmen tegen ‘papa’ Mandela: als je niet op het ANC stemt, misken je dan niet de strijd van de grote Mandela? En dan zijn er nog de uitkeringen. Uit een enquête bleek dat de helft van de mensen met een uitkering denkt (ten onrechte) dat ze geen uitkering meer zullen krijgen als het ANC niet meer de meerderheid heeft. Een voorman van het ANC zei dat het aanvaarden van een uitkering terwijl je niet op het ANC stemt, is als het gaan eten bij iemand en vervolgens de gastheer beginnen uit te schelden. Vrijheid, Mandela en uitkeringen zijn zo verbonden geraakt met het ANC dat corruptie en armoede daar niet tegen op lijken te wegen.

Toch zullen de oppositie-partijen waarschijnlijk meer stemmen halen dan voorheen. De grootste oppositie-partij is de DA (Democratic Alliance). Deze partij regeert in de provincie van Kaapstad, maar met hun blanke vrouw als leider is deze partij toch nog vooral verbonden met blanken en kleurlingen. Verder zijn er nog wat afsplitsingen van het ANC. De meest luidruchtige daarvan is de EFF (Economic Freedom Fighters). Zij zeggen op te komen voor de armen: ze pleiten voor een radicale hervorming van het grondbezit zoals dat in Zimbabwe is gedaan. Partijleider Julius Malema leeft net als Zuma in luxe. Wanneer hij wordt gevraagd of dat wel past bij een partij die opkomt voor de armen zegt hij: “Hoe kan je mensen inspireren als je zelf ook arm gaat zijn?” Dromen van rijkdom kunnen uitkomen, die hoop wil hij zijn kiezers geven.

Mensen lijken opgetogen vandaag. Ik ben benieuwd wat de uitkomst zal zijn van deze verkiezingsdag en of die uitkomst iets zal veranderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s