Nederlandse etenswaar

Als je in het buitenland woont, merk je welke etenswaar typisch Nederlands is, en welke niet. Zo dacht ik altijd dat pindakaas typisch Nederlands was, maar dat hebben ze hier ook in overvloed. Een Zambiaanse collega op Justo Mwale maakt zelfs zelf pindakaas als bijverdienste. Als ze naar het oosten van Zambia is geweest, neemt ze grote zakken pinda’s, die daar verbouwd worden, mee terug. Dan zit de hele familie wekenlang op de veranda pinda’s te doppen waar in grote pannen pindakaas van gemaakt wordt.

Nederlandse kaas daarentegen krijgen we hier niet zo vaak, zo proefden we afgelopen zaterdag op Koningsdag. We waren naar het feest op de ambassade in Pretoria en aan de in oranje uitgedoste Nederlandse gemeenschap werden blokjes Gouda-kaas uitgedeeld. In de winkels hier is ook wel kaas te koop die Gouda heet, maar qua structuur en smaak lijkt die toch verdacht veel op de Cheddar en zelfs de Mozzarella ernaast. Dan smaakte het blokje kaas bij de ambassade toch lekkerder.

DSC_1992

Verder kregen we nog stukjes haring – bitterballen hebben we dit jaar niet gezien. We hebben nog wel een oranje tompouce gegeten – zo te zien van een zelfbouw-pakket. Die zelfbouw-tompoucen verkochten ze ook bij een stand die daar was van een stand van een winkel in Johannesburg die kennelijk Nederlandse etenswaar importeert.

DSC_1993Ze verkochten hagelslag en blikken erwtensoep en zuurkool. Er waren ontbijtkoeken, mayonaise en drop-mentos – hier is alleen maar Engelse drop te krijgen. Er was nog een andere stand van een importeur van stroopwafels. Helaas hadden ze vooral stroopkoeken (toch net niet echt), maar de kleine stroopwafeltjes die we gekocht hebben, zijn lekker.

Bij wijze van avondeten aten we een selectie mini-loempia’s – is dat ook Nederlands? Misschien door de wat vreemde ingrediënten van sommige ervan, zoals ham en kaas bijvoorbeeld. Na een toespraak door de ambassadeur en het zingen van het Wilhelmus en het Zuid-Afrikaanse volkslied, zochten we ons appartement weer op. En nu neem ik nog maar wat zwart-witjes, die we er ook gekocht hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s