Godswonderen en duivelsstreken

“Almachtige Vader, deze ochtend bidden wij U voor de snelle genezing van broeder Samuel. Machtige God, geef elke ziekte de opdracht broeder Samuel te verlaten zodat hij zich snel weer beter voelt. Jehova God, raak hem aan met Uw helende hand. Want, Heer Jezus, wij weten dat u de grote Heler bent, die vermag wat aardse doktoren niet kunnen.” Zo bidden wij op vrijdagochtend in de weeksluiting voor de zieken in onze gemeenschap. Hier geen laf vragen om ‘kracht om te gaan met de ziekte’, maar een voluit beleden geloof in de kracht van het gebed. Wonderen bestaan; wie vraagt zal ontvangen.

Onze studenten zijn trots op dat geloof: “Wij geloven tenminste echt dat God machtig is, dat hij kan ingrijpen in een mensenleven.” Dat we daar in Nederland vaak minder stellig over zijn, dat vinden de studenten maar raar en misschien zelfs een beetje zielig. Ik bewonder onze studenten om hun rotsvaste geloof, maar voel me er af en toe ook ongemakkelijk bij. ‘Pinksterkerken veroorzaken nieuwe uitbraak van polio,’ was de strekking van een artikel dat ik onlangs las. Door het sterke geloof in goddelijke genezing laten sommige gelovigen in Kameroen hun kinderen niet meer inenten, met als gevolg dat polio – een ziekte die verdreven leek – weer in opkomst is.

In Zambia gebeurt hetzelfde. Ik hoorde eens een pastor na een lang exorcisme aan een mevrouw vertellen: “Al je symptomen verdwijnen. Je gezondheid komt terug. Nu, op dit moment, ben je genezen. Vanaf vandaag zul je je anders voelen, je lichaam is geheeld. Misschien zeiden ze in het ziekenhuis dat het HIV was, maar als jij nu een test laat doen, zal die negatief zijn.” Anderen hebben hun gemeenteleden opgedragen hun medicijnen maar weg te gooien. Zelfs het je laten testen is not done: het laat zien dat je geloof niet sterk is.

Het is niet alleen God die buiten het wetenschappelijke boekje gaat. In een getuigenis dat ik deze week aan het uittypen ben vertellen de dominee en de ex-Satanist dat er verschillende soorten AIDS zijn. Zo kan het gaan om een spirituele ziekte, geproduceerd in de onderwereld. Wie dit heeft, test positief op een HIV-test, maar heeft eigenlijk geen echte HIV. “Soms hoor je over een echtpaar waarvan de één HIV-positief is, en de ander is negatief. Hoe kan dat nou?” vraagt de dominee. “Dat komt door deze spirituele ziekte, gemaakt in de onderwereld.”

Bestaan HIV en AIDS dan niet echt? Jawel, de duivel heeft meer noten op z’n zang. Satanisten kunnen je niet alleen besmetten met spirituele HIV, maar ze kunnen je ook betoveren, waardoor een man gaat denken: Laat ik er eens op uitgaan, een pleziertje zoeken. De betovering zorgt ervoor dat je recht naar een vrouw toeloopt die HIV-positief is, en dat je vervolgens ook nog eens vergeet je te beschermen. Na afloop zit je thuis met echte HIV, en je kunt er niks aan doen – je was immers betoverd.

Het is volgens de dominee een “diep-spiritueel onderwerp, dat maar weinig dokters begrijpen”. En als ik nu zeg: Kom op, neem verantwoordelijkheid, verschuil je niet achter een godswonder of een duivelsstreek! – dan laat ik vast zien dat ik het niet begrijp.

Advertenties

2 thoughts on “Godswonderen en duivelsstreken

  1. Dag Johanneke, wat is het boeiend om jouw blogs te lezen. Wat een verschil in beleving van geloven en interpretatie van de bijbel. Daar hebben we hier mee te maken (alleen al binnen de PKN wordt er heel verschillend uitgelegd en beleefd), maar bij jullie heerst toch een heel andere cultuur die ook weer een heel andere manier van geloven met zich meebrengt, en dat allemaal vanuit dezelfde bron. Best wel eens moeilijk om mee om te gaan, lijkt me. Dank voor je schrijven, ga er graag mee door, ik lees ze met veel plezier. Groeten, Alie Peeneman

  2. Hoi Johanneke,
    Boeiend verhaal, maar wat lijkt het me moeilijk om hier als Westerling zorgvuldig mee om te gaan. Westerse kerken hebben immers wel vaker dingen gezegd die later terug gedraaid moesten worden. Hans Trein van Comin in Brazilië vertelde eens hoe zij de inheemse bevolking helpen om zelf te ontdekken of een bepaalde ziekte iets van een boze geest is of een “gewone” lichamelijke kwaal.
    Ik hoop nog eens te horen hoe jij hiermee omgaat.
    Hannie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s