Anders

Over het algemeen zijn de dingen die ter sprake komen tijdens een bijbelstudie hier vergelijkbaar met die welke in Nederland op tafel komen. De accenten zijn vaak net anders, maar soms is er iets echt helemaal anders. Vorige week lazen we met onze bijbelstudiegroep een tekst van Paulus aan de Korinthiërs waarin hij waarschuwt dat mensen de uiterlijkheden van hun leven niet radicaal hoeven om te gooien als ze Christen worden. Als je slaaf bent, probeer dan gewoon een christelijke slaaf te zijn; als je met een niet-Christen getrouwd ben, blijf dan gewoon getrouwd; als je besneden bent of niet, dat maakt niet uit: zo heeft God je kennelijk geroepen. Maar hoe heeft God ons nu dan geroepen? Dat blijkt in Zambia nog wel wat anders te kunnen zijn dan in Nederland.

 Laat, broeders en zusters, ieder voor God blijven wat hij was toen hij geroepen werd.

Sommige van onze studenten hebben al eens voor een gemeente gestaan als predikant of evangelist, en studeren nu om hun opleidingsniveau wat op te krikken. Eén zo’n student vertelt dat hij ergens in een gemeente kwam waar ook een oom van hem woonde. Nu deze student daar voorganger was, wilde de oom wel bij die kerk komen, maar ja, hij had meer dan één vrouw, mag dat dan wel? De student had destijds gezegd ‘Nee, dat kan niet’, maar nu twijfelde hij of polygaam dan niet was hoe God die oom kennelijk geroepen had.

De meeste studenten lijken die kant wel op te denken. Een ander voorbeeld dat meer discussie oproept, is als je lid bent van een Nyau-groep en bij de kerk wilt gaan horen. De Nyau zijn gemaskerde mannen die volgens het Afrikaanse traditionele geloof in hun dansen de voorouders vertegenwoordigen. We hebben al vaker discussies gehoord over de vraag of Nyau nu religie of traditie is, en hier komt dat ook weer terug. Mag je bij de Nyau-groep blijven als je lid wilt worden van de kerk of niet? Sommigen vinden absoluut van niet, terwijl anderen denken dat God je dan daar misschien wel geroepen heeft om het geloof aan de andere Nyau-leden voor te leven.

Polygamie en voorouderdansen – daar had ik het nou in Nederland tijdens bijbelstudies nooit over…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s