Een lange kerkdienst

Afgelopen zondag duurde de kerkdienst bij ons hier in de wijk weer vier uur. Vooral na ons verlof in Nederland voelt dat toch wel weer heel erg lang. Hoe kan het nou dat kerkdiensten hier zo lang duren? Zo gebeurde het:

Rainy day in Kaunda SquareNa twintig minuten wandelen over deels erg modderige wegen komen we om half negen in de kerk aan. Er is vandaag een gecombineerde Engelse-Nyanja dienst en die begint officieel om half negen. De parkeerplaats bij de kerk staat al vol met auto’s, maar dat komt waarschijnlijk vooral doordat die parkeerplaatsen verhuurd worden voor extra inkomsten, in de kerk zijn namelijk nog niet meer dan tien mensen aanwezig. Een deel van de banken is nog aan de kant geschoven en er wordt nog druk geveegd. We maken een praatje met deez’ en gene en gaan – als eersten – in het vak zitten van ons college. Ons college geldt als een wijk binnen deze gemeente en elke wijk heeft zijn eigen deel van de kerk.

Om kwart voor negen komt er een onbekende man in pak langslopen richting de kerkenraadskamer. Hij heeft een koffer bij zich en is waarschijnlijk de gastpredikant van deze morgen. Uit een ander zijkamertje komt steeds meer lawaai. De kinderen van de zondagschool zeggen gezamenlijk nog wat bijbelteksten op – of schreeuwen ze eigenlijk – en zijn dan vrij. Enthousiast stromen ze hun lokaal uit, gevolgd door wat banken die de lege plekken in de steeds verder ingerichte kerk vullen. De kinderen komen om beurten even naast ons zitten, want het is toch wel spannend om naast blanke mensen te zitten. Als iedereen geweest is, verdwijnen de kinderen naar buiten.

Foto bDe keyboard en geluidsinstallatie worden naar binnen gebracht en getest. Ondertussen druppelen er een paar mensen meer de kerk in. Rond een uur of negen begint een groepje jongeren van het praise-team voor in de kerk voor te gaan in zingen en wat mass-prayer (hardop door elkaar bidden). Als snel komt ook de kerkenraad binnen en blijkt de onbekende man inderdaad de gastpredikant. De dienst begint.

Meer en meer mensen komen de kerk binnen, zo tot een uur of tien. Men zegt wel eens dat je hier maar zo de kerk in en uit kunt lopen en op zich is dat zo, maar echt eerder naar huis gaan zie eigenlijk niemand doen. Als je even moet bellen of iemand anders uit de kerk moet spreken, dan kun je wel zo even naar buiten lopen. Aan het eind van de dienst zijn er nog steeds de ongeveer 450 kerkgangers.

20131110-P1030546De kerkdienst volgt op zich een best vertrouwd protestants patroon, maar wat duurt er dan zo lang? De preek duurt zo’n 40 minuten, best lang, maar dat verklaart niet alles. Aan het begin van de dienst is er een bijbeltekst die geldt als wetslezing, daar hoort toch ook al gauw 20 minuten uitleg bij. Vandaag dus ook nog eens met extra herhalingen doordat alles in Engels en Nyanja door elkaar is. Met de koren ben je zo een uur verder. Deze morgen zijn er vier koren die allemaal graag twee à drie uitgerekte liederen ten gehore brengen. De collecte waar iedereen naar voren loopt om in de collecte-emmer van zijn eigen wijk zijn gave te geven kost tijd. En dan zijn er nog de mededelingen: elke zondag wordt vermeld hoeveel elke wijk de vorige zondag en bij doordeweekse activiteiten heeft opgebracht aan collectegeld – dat is goed voor de transparantie, maar het duurt wel erg lang… – Om acht uur gingen we van huis, om één uur ’s middags zijn we weer thuis. We slaan de koffie maar over en gaan direct lunchen…

Advertenties

2 thoughts on “Een lange kerkdienst

    • We proberen wel steeds later van huis te gaan. Probleem is ook dat je nooit helemaal zeker weet hoe laat de dienst hoort te beginnen. Het kan zomaar zijn dat de dienst van 8 uur uitvalt of gewoon een uur later begint – wat iedereen dan al lijkt te weten behalve wij… Echt laat komen is lastig. Als de kerk volloopt komen er ‘ushers’ in actie die laatkomers naar een plekje wijzen. En als blanke kun je natuurlijk niet zomaar in een bank tussen de anderen gezet worden, dus krijg je dan een ereplaats helemaal vooraan. Wij vinden het meestal fijner om zelf een plekje uit te zoeken op een bank die dan vanzelf wel volloopt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s