Op zoek naar gezondheid en rijkdom

“God wil dat je rijk wordt! Rijk! Rijk!” Nu we na verlof in Nederland en Duitsland weer terug zijn in Zambia valt de impact van het welvaartsevangelie hier meteen weer op. ’s Morgens bij een kerkdienst in een traditionele protestantse kerk wordt ons al beloofd dat dit een succesvol jaar zal worden. Een belangrijk voorbeeld in de preek is van een rijke zakenman die in een interview heeft gezegd dat hij zo rijk is omdat hij de regels uit het Bijbelboek Spreuken navolgt. En het geld voor de collecte moeten we eerst nog in de hand houden, zodat erover gebeden kan worden dat het een zaad-gave mag zijn: iets wat we aan God geven opdat we er het honderdvoudige voor terug zullen krijg

’s Middags zijn we bij een dienst van een recentelijk opgerichte Pinksterkerk. Daar is het nog veel explicieter: “God wil dat je rijk wordt!” Eerlijk is eerlijk, in de ruim een uur durende preek wordt nog wel gewaarschuwd dat de zucht naar geld slecht is, maar geld zelf niet: God wil dat je geld hebt, zoveel dat je het nooit meer hoeft te tellen. Aan het eind van de preek komt de fles olijfolie tevoorschijn: mensen die ziek zijn mogen naar voren komen om gezalfd te worden. God wil dat ze gezond zijn, net als de pastor die zolang hij zich kan herinneren al niet meer ziek geweest is. Dan is het de beurt aan de mensen die een baan verloren zijn: niemand. Dan de mensen die een baan zoeken: een paar. En dan de zakenmensen die het financieel moeilijk hebben: bijna iedereen. Dat is wat je hier doet: een baan vinden is zover buiten beeld, je probeert je kost te verdienen door wat te handelen. En dat is moeilijk genoeg. Iedereen kan wel een zalving gebruiken: dit jaar zullen ze rijk worden, en eventuele schulden die ze hebben worden op bovennatuurlijke wijze ongedaan gemaakt.

De dominee vertelt dat hij een keer in Duitsland was en iemand hem geld wilde geven. “Jij hebt het vast harder nodig dan ik,” had diegene gezegd. Daar was de dominee toen zo kwaad om geworden:  “Ik heb een God die mij in een oogwenk oneindige rijkdommen kan geven!” En nu vertelt hij zijn gemeente graag over zijn vijf Blackberry’s, zijn flatscreen-TV en zijn mooie pakken.Cover In Search of Health and Wealth W&S

God maakt je rijk – het welvaartsevangelie kom je overal tegen hier in Afrika, in Pinksterkerken maar ook in meer traditionele kerken. Maar wat houdt het nu precies in? Waar komt het vandaan? Is het Bijbels? Hoe moeten we het welvaartsevangelie beoordelen? Is het een verkeerde manier om te zoeken naar gezondheid en rijkdom, of kunnen we er ook iets van leren?

Als docenten aan een vooraanstaand theologische universiteit in zuidelijk Afrika hebben we over deze vragen een boek geschreven dat nu ook in Nederland verkrijgbaar is. In Search of Health and Wealth: The Prosperity Gospel in African, Reformed Perspective, uitgegeven door Wipf&Stock, bevat negen artikelen waarin theologen en godsdienstwetenschappers uit Zambia, Botswana, Zuid-Afrika, de V.S. en Nederland het verschijnsel van het welvaartsevangelie van verschillende kanten genuanceerd belichten. Als je Afrikaanse christenen wilt begrijpen of op enigerlei wijze met hen in aanraking komt, moet je iets van het welvaartsevangelie weten. De artikelen in dit boek helpen iedereen die zich een evenwichtig oordeel wil vormen over het intrigerende verschijnsel van het welvaartsevangelie in Afrika. Van harte aanbevolen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s