Kerst is een kopje thee

Even op mijn blote voeten door de sneeuw en dan snel weer naar binnen, naar de warmte en naar de rest van de familie. Waar al heerlijke etensgeuren uit de keuken komen, terwijl de kuchen bij de koffie nog niet eens op is. Kerstliedjes in mijn hoofd: Ere zij God en Driving home for Christmas. Dat is kerst.

Of liever gezegd, dat was kerst. De afgelopen twee jaar vierden wij kerst in Lusaka, waar we voor Kerk in Actie lesgeven aan aanstaande predikanten uit Zambia, Malawi en Zimbabwe. Hoe vier je kerst bij 30 graden, als alle bomen uitbundig groen zijn vanwege de regentijd? In het winkelcentrum staan plastic kerstbomen en rendieren in nepsneeuw. In onze woonkamer hangt een eenzame kerstbal.

Gek toch, hoezeer de boodschap van kerst voor mij verweven is met de wisseling van seizoenen: het Licht dat weer in de wereld komt, de groene kerstboom als teken van hoop, en lekker eten omdat dit de tijd is voor een speklaagje, of omdat het ergste van de winter er nu op zit. Je zou het niet denken, maar het groene regenseizoen in Zambia is net als de Nederlandse winter de meest schaarse periode. De gewassen op het land groeien nog, en de voorraden van het vorige jaar zijn bijna of helemaal op.

“Een kopje thee, dat hoort voor mij echt bij kerst!” zegt één van onze collega’s. De andere docenten knikken instemmend. “Er was een speciale thee, met een aroma… zodra de blaadjes in het kokende water vielen, rook je het in de hele kamer. Dan wist je: het is kerst. We kregen nieuwe kleren. En rijst, we aten witte rijst. En als we nog honger hadden misschien ook nog wel nsima.”

Kerst en bijzonder eten… we vinden wel eens dat het niet bij elkaar zou mogen horen, dat het daar toch niet om zou moeten gaan. En toch, laat dat extra lekkere eten of dat ene kopje thee per jaar niet ook zien dat Kerst iets heel bijzonders is? Een lichtpunt om van te genieten, zelfs in een tijd van schaarste.

20130924-P1030223

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s