Afrikaanse appels en heet water

Een paar weken geleden waren Hermen, mijn onderzoeksassistente Tabitha en ik voor mijn onderzoek in Chipata. Eén van de meest bezienswaardige plekken onderweg is Luangwa Bridge – de brug over de rivier Luangwa. Het is een brede rivier waar ook in de droge tijd nog wel wat water in zit, en de brug is waarschijnlijk één van de langste in Zambia. Er mag maar één auto tegelijkertijd op de brug – wat mij altijd een beetje zorgen baart: waarom is dat? Stort ‘ie in als er twee auto’s op rijden? Vlak voor de brug (gezien vanuit Lusaka) is er een dorpje met een drukke markt.

De markt van Luangwa Bridge

De markt van Luangwa Bridge

Deze tijd van het jaar wordt er behalve de gebruikelijke rieten manden, vis, etc. ook veel masau verkocht. Masau is een vrucht zo groot als een kers, met een harde pit. De smaak lijkt een klein beetje op appel, daarom heet het ook wel Afrikaanse appel.

Visjes op de markt

Visjes op de markt

Het vruchtje groeit alleen in het oosten van Zambia, maar alle Easterners in Lusaka zijn er gek op. Er wordt dan ook stevig gekocht op de markt door handelaars door handelaars die de masau in Lusaka met winst verkopen. Tabitha kon het niet maken om terug te gaan naar Lusaka zonder een paar zakjes masau voor de familie. Ze koos drie marktvrouwen uit en kocht bij alle drie een zakje. Wij mochten ook proeven. In mijn eerste masau zat een worm (“Ja, daar moet je goed op letten,” zei Tabitha) maar de volgende waren wel lekker. Een beetje friszuur – het lijkt inderdaad wel op appel.

Masau verkoopsters

Masau verkoopsters

Een tweede attractie op de weg terug naar Lusaka zijn de Chongwe hot springs. Tabitha was er wel eens geweest, maar wist ook niet meer precies waar de warme bronnen waren, dus we vroegen het aan mensen die we onderweg tegenkwamen. “Het is die kant op, bij een rood winkeltje,” zei een mevrouw. Nu zijn bijna alle winkeltjes rood omdat ze gesponsord worden door een mobiele telefonie aanbieder die dat als bedrijfskleur heeft – dus daar hadden we nog niet heel veel aan. Een eindje verder vroegen we het weer, en deze meneer wist waar het was: precies aan de overkant van de weg. Hij zou het ons wel laten zien. En inderdaad: het water borrelt de grond uit en het is echt warm, een graad of 60, schatten we. Te warm om je hand er in te houden.

Te warm om je hand er in te houden

Te warm om je hand er in te houden

We maakten een groepsfoto met Hermen, Tabitha, Sacks – een damvriend van Hermen die we een lift gaven – en onze ‘gids’.

Bij de Chongwe hot spring

Bij de Chongwe hot spring

Verderop, waar het beekje wat is afgekoeld, wordt er gebaad en gewassen in de rivier. Reuze handig om warm water naast de deur te hebben als je thuis niet aangesloten bent op waterleiding en elektriciteit!

Wasplaats

Wasplaats

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s