Wat??

Onze gsm-mailbox loopt regelmatig vol met ongewenste sms’jes over chatlijnen, aanbiedingen, radioprogramma’s die je mobiel kunt volgen, etc. Weg ermee! Maar soms zit er iets interessants tussen de tekstberichten: “Neem nooit telefoon aan van 0800 226655. Ze gebruiken mensen voor rituelen van vandaag tot 17 augustus. Ze willen alleen je stem. Stuur dit bericht aan mensen om wie je geeft. Doe het alsjeblieft en red een leven. Dit is geen grap.”* Wat??

Dit berichtje kwam van Tabitha, mijn onderzoeksassistent. Ze had het sms’je gekregen van verschillende vrienden die haar wilden beschermen tegen kwade invloeden. In Zambia zijn Satanisten die het slecht met je voor hebben altijd dichtbij. Satanisten kunnen je leven gemakkelijk binnendringen door bijvoorbeeld tweedehands kleding en luxe producten zoals sieraden, lotion en make-up – en kennelijk ook via de telefoon. Als dat eenmaal gebeurd is, kunnen er allerlei vervelende dingen gebeuren: je krijgt ruzie met je echtgenoot, of je wordt ziek. Het kan ook dat je door het opnemen van de telefoon of het dragen van de verkeerde kleding ongemerkt ingewijd wordt in Satanisme. Als je daar later achter komt, kan blijken dat jij verantwoordelijk was voor de dood van familieleden – als Satanist moet je mensen offeren, ook als je zelf niet weet dat je Satanist bent.

Wat ik hier vertel is geen op zichzelf staande, eenmalig voorkomende fantasie. Voor veel mensen in Zambia is angst voor Satanisme een dagelijkse realiteit. In mijn onderzoek wil ik erachter komen waar deze ideeën vandaan komen en wat de betekenis ervan is in het dagelijks leven van de mensen die het over Satanisme hebben. Verschillende ideeën rond Satanisme hebben hun wortels in de Verenigde Staten, maar er spelen ook elementen uit Afrikaanse traditionele religies een rol.

Volgens Tabitha waarschuwt het sms’je voor het ongemerkt ingewijd worden in Satanisme. Het idee dat je zonder het zelf te weten ingewijd kunt zijn, klinkt in mijn oren erg gek. In Westerse – voornamelijk Amerikaanse – kerken zijn er ook mensen die bekennen dat ze vroeger Satanist zijn geweest. Het gaat dan meestal om mensen die geëxperimenteerd hebben met occultisme, spiritisme, paganisme of Wicca, en die dat nu zien als Slecht. Hun bekentenissen zijn verhalen over een verleden waarin ze verkeerde keuzes gemaakt hebben. Als je ongemerkt ingewijd bent, is er geen sprake van een eigen keuze, ten goede of ten kwade. In veel Zambiaanse bekentenissen gaat het niet om een verkeerde keuze, maar om ‘blind Satanisme’: ongemerkt ingewijd zijn.

‘Blind Satanisme’ is geen veel gebruikte term, maar ‘blind witchcraft’ is wel bekend, vooral in Nigeriaanse kerken. Een ‘blind witch’, zo vond ik op een facebookpagina, gaat net als zijn/haar bewuste collega’s naar nachtelijke bijeenkomsten waarin de heksen/Satanisten hun boze plannen smeden. Deze bijeenkomsten vinden plaats in the ‘spirit world’, de geestenwereld. Als de ‘blind witch’ de volgende ochtend wakker wordt, kan hij/zij zich niets van de bijeenkomst herinneren.**

Er is nog een connectie tussen Tabitha’s sms en Nigeria. Als je het genoemde telefoonnummer intypt op Google, vind je een verrassende hoeveelheid berichten op internetfora over dit ‘Killernummer’. Kennelijk is precies dit sms’je vorig jaar augustus rondgegaan in Nigeria – en een vergelijkbare sms al een jaar eerder. Na 17 augustus, en na ontkenningen door de Nigeriaanse overheid en telecom-bedrijven, is de geruchtenstorm in Nigeria weer gaan liggen. In mei 2013 duikt de sms weer op, maar nu in Zambia en Tanzania. Leuk hoor, globalisering…

*) “Never pick call from 0800 226655. They are using people for rituals from today till August 17. They just want your voice. Send this message to people you care about. Please do it and save a life. Am not joking.”

**) “A blind witch equally goes to spiritual meetings like any who is in the cult, and they go to plan the fall of the society, church or person that they as assigned to. But since the meetings these evil hosts attend are in the spirit realm and mostly happened like a dream happens to the ordinary man, the blind witch in this or their own case wakes up from their meeting not knowing that they even went at all, just like someone who dreams and forgets it all.” (https://www.facebook.com/notes/revernd-max-wellspring-oseogena/blind-witchcraft/382754705126080 )

Advertenties

One thought on “Wat??

  1. Inderdaad, witchcraft, geesten zijn een dagelijkse realiteit in het Afrikaans leven, leerde ik van mijn hoofdvakdocent Hans Witte, Maar wel een lastige realiteit om mee te leven lijkt me, vooral als goede collega’s en vrienden je waarschuwen, wij zijn of doen te nuchter…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s