Overnight Prayer

Bij de toegang naar het moderne winkelcentrum waar wij meestal onze boodschappen doen, hangen elke week nieuwe spandoeken voor ‘overnight prayers’: gebedsbijeenkomsten die de hele nacht duren. Naast de mass-prayers is dit een andere pinksterinvloed die het jongere deel van de protestantse kerken hier erg aanspreekt. Vorige week vrijdag besloten we er eens een keer te gaan kijken.

Om acht uur ’s avonds kwamen we aan bij het grootste conferentiecentrum van Lusaka. Het was een drukte van belang: veel auto’s en groepjes mensen die aan kwamen lopen. In de hal van het conferentiecentrum stonden wat boekenstandjes met boeken met titels als ‘Demons: How to Handle Them?’, en een verkoper wees ons nog op de poster voor een reis naar Israël die ze organiseerden.

We volgden de bordjes naar de zaal waar de overnight prayer was en probeerden met de anderen mee via de achteringang naar binnen te gaan. Dat lukte niet: we zijn blank (we waren de enige blanken daar die avond), dus werden we naar de ingang bij het podium gedirigeerd om op de VIP-stoelen op de voorste rij te gaan zitten. We zijn toch maar doorgelopen naar een paar rijen meer naar achteren.

Het was kwart over acht en er waren al zo’n 200 mensen en een uur later waren alle 500 stoelen wel bezet. Op het podium was iemand luid schreeuwend in de microfoon de kwade geesten voor deze nacht aan het afzweren. Verder bedankte hij God dat Hij de plannen van de duivel om ons niet te laten komen, had belet. En de mensen om ons heen waren er al luidkeels doorheen aan het bidden.

De meeste bezoekers schatten wij zo tussen de 20 en 30 jaar, misschien veel studenten, het was niet ver van de Universiteit van Zambia, en het meisje naast mij had in elk geval een tas met studieboeken bij zich. Vooraan was nog een rij met acht kinderen van een jaar of tien, die bleven tot twaalf uur.

Op het podium was inmiddels een andere voorganger verschenen, en de band was geïnstalleerd. Vanaf nu was het vooral muziek: hele luide muziek – vlak voor onze neus waren acht geluidsboxen opgestapeld en op andere plaatsen stonden nog meer van zulke torens. De band bespeelde twee keyboards, twee gitaren en een drumstel; ze hadden drie bezettingen en waren zo op elkaar ingespeeld dat de bezetting regelmatig wisselde midden in een lied.

De liederen bestonden uit veel herhalingen van telkens één regel of frase – Taizé maar dan ruiger. In één lied telde ik 130 keer “Let it rain” achter elkaar (ze vatten hier dingen vaak letterlijk op, maar ik neem aan dat dit lied symbolisch was, anders kunnen ze nog een half jaar wachten…). Soms was er tussendoor weer massprayer – waarbij het meisje naast mij hevig aan het schokken was -, de voorganger had veel succes met zijn veelvuldige oproep zo hard mogelijk te schreeuwen als je kunt om alle muren die je blokkeren om te laten vallen, en verder was het luide muziek – waarbij een jongen twee plaatsen verder niet op luchtgitaar maar op luchtmicrofoon meedeed.

De voorganger (en vooral voorzanger) vertelde hoe hij ooit van zijn laatste geld een zaaltje gehuurd had voor een overnight prayer, en kijk nu eens hoe succesvol hij is. En hij herhaalde regelmatig dat het niet om de muziek ging, dat het geen concert was en dat het er niet om ging jezelf te laten zien. Maar om ons heen kijkend konden we ons wel wat voorstellen bij de dominee die ons eens vertelde dat hij met overnight prayers gestopt was omdat er zoveel zwangerschappen van kwamen.

Om een uur of één waren ze net begonnen de apostelen, profeten en dominees voor te stellen op de voorste rij. Er waren ook voorgangers incognito, zeiden ze, ze zouden mij toch niet herkend hebben? We zijn maar snel weggegaan zodat we ook nog wat fit waren voor de sportdag op het college de volgende dag.

Advertenties

One thought on “Overnight Prayer

  1. Ik begin wel een beetje te snappen hoe ze in Zambia de jeugd in de kerk weten te houden. Gewoon de muziek snoei hard zetten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s