Slachtoffers

In Zambia gebeuren regelmatig verkeersongelukken waarbij veel doden vallen. In februari kwamen meer dan vijftig mensen om toen een bus frontaal tegen een vrachtauto botste. Afgelopen week sloeg een klein busje over de kop: 17 slachtoffers. Hoe wordt er in Zambia omgegaan met deze tragische gebeurtenissen?

Allereerst is er natuurlijk verdriet. Bijna alle slachtoffers van de ongelukken vorige week en in februari kwamen uit Kabwe, een stad 140 km ten noorden van Lusaka. De ongelukken gebeurden op de Great North Road, de grote weg die beide steden verbindt. Jonge mensen, op weg naar de grote stad – en dan houdt het op.

Verkeersveiligheid in Zambia is van een wat andere orde dan in Nederland, met wegen waar gaten in vallen en chauffeurs die toch 140 blijven rijden. Snelwegen met meer dan twee rijstroken bestaan niet. Een student vertelde dat veel mensen rijden zonder rijbewijs. ‘Is het zo duur om een rijbewijs te halen dan?’ vroeg Hermen. ‘Nee, dat is helemaal niet duur,’ zei de student. ‘Nee, maar veel mensen zijn bang om te zakken voor het examen, dus doen ze het maar niet.’ O.

Daar moet iets aan gebeuren zou je denken, als de overheid niets doet, dan toch protesten van boze burgers of kritische journalistieke artikelen in de kranten! Sommige reacties roepen inderdaad op tot het verbreden van wegen of tot het beter controleren op overvolle bussen. Maar kritische journalistiek staat hier in de kinderschoenen. De nummerborden van de betrokken voertuigen worden vermeld, en foto’s met bebloede lichamen niet geschuwd – maar een achtergrond verhaal over verkeersveiligheid heb ik nog niet gezien.

De meest kritische online nieuwsdienst, The Zambian Watchdog, kiest bovendien voor een heel ander perspectief. Zij nemen het woord ‘slachtoffer’ letterlijk. Dit is de kop boven het artikel over het ongeluk van vorige week: “Sixteen people sacrificed in another Chibombo bus accident horror”. Sacrificed? Hoezo, sacrificed? Sinds april spreekt de Zambian Watchdog in haar artikelen over ongevallen met dodelijke afloop consequent over mensen die ‘geofferd’ zijn. Verkeersongelukken komen niet door menselijke fouten, slecht wegdek of andere omstandigheden, maar doordat Satanisten mensenoffers moeten brengen om rijk of machtig te worden.

Voor onze studenten zijn deze Satanisten een realiteit. De geruchten gaan dat ze niet alleen de hand hebben in verkeersongevallen, maar ook in onverklaarde sterfgevallen in het ziekenhuis. Bovendien kun je – zo wordt gezegd – onder de invloed van Satanisten raken door lotion te gebruiken, oorbellen te dragen of haar-extensions te gebruiken. Het is een enge wereld, waar onze studenten in leven. Niet gek dus, dat ze overal voor willen bidden: voordat ze in een bus stappen, of voordat de boodschappen het huis binnen komen.

De Zambian Watchdog heeft ook nog een andere agenda. De website presenteert zichzelf als brenger van ongecensureerd nieuws, zonder angst en zonder voorkeuren. Een duidelijke afkeur heeft de site wel, namelijk van de huidige PF-regering. “De meeste mensen gaan ervan uit dat PF leiders betrokken zijn bij Satanisme en mensen offeren door verkeersongelukken,” schrijft een verslaggever na een ongeluk veroorzaakt door een PF-lid waarbij een peuter omkwam. Of de meeste mensen dat echt denken, weet ik niet. Maar politieke macht en bovennatuurlijke praktijken zoals hekserij of Satanisme horen hier wel bij elkaar – dus het zou waarschijnlijk niemand verbazen als het waar zou zijn. Door consequent bij elk ongeluk te spreken over mensenoffers houdt de Zambian Watchdog deze overtuiging met succes in stand en weet ze met elk artikel de regerende partij weer een beetje zwarter te maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s