Stamhoofd

Gisteren hebben we in Nederland een nieuw stamhoofd gekregen. En afgelopen zondag mocht ik bij de verjaardag van de vader des vaderlands hier in Zambia zijn (KK); maar ik zou eerst nog vertellen van ons bezoek aan een officieel stamhoofd op de terugreis van onze vakantie en de overnachting op het Zambiaanse platteland.

Near Chipata

De eerste nacht op weg terug overnachtten we nog in een luxe hotel in Chipata. Het was nog vroeg toen we aankwamen, dus we hebben daar een heuvel beklommen. Het was er groen en prachtig: met aan de ene kant uitzicht op de eindeloos uitgebreide stad en aan de andere kant een lege vallei met een stuwmeer.

20130419-P1010545De volgende dag ontmoetten we de oud-student met wie we hadden afgesproken in Petauke, op de grote weg van Chipata naar Lusaka. We dronken wat bij een stoffig café en er werden wat laatste inkopen gedaan op de markt. Toen reed hij ons in onze auto over 65 km zandweg naar zijn gemeente. Zijn gemeente is heel uitgestrekt met wel 13 gebedshuizen waar elke zondag dienst is, meestal geleid door een ouderling. Alleen bij de vier keer per jaar avondmaal komt iedereen naar de centrale kerk waar de dominee preekt. Zonder auto is het bezoeken van mensen ook een hele onderneming – hij krijgt wel eens een lift van iemand met de fiets. Komende zaterdag krijgt hij zelf een fiets bij zijn afstudeerceremonie aan Justo Mwale.

Drums

Bij één van de gebedshuizen werd het jeugdkamp van zijn gemeente gehouden, daar nam hij ons eerst mee naartoe. Hij had een evangelist uit Petauke uitgenodigd om de meeste van de twee tot drie preken per dag te verzorgen. Toen we aankwamen, was net de middagpauze begonnen, maar de evangelist ging gewoon door: in het kerkgebouw ging hij duivels uitdrijven, zijn specialisme. De jongeren stonden ervoor in de rij. De dag ervoor had hij speciaal gebeden voor mensen met T-shirts met buitenlandse teksten – je weet maar nooit wat daar op staat. Het is ons niet duidelijk geworden of er deze dag ook een thema was. Tientallen jongeren waarvoor gebeden was, kronkelden over de grond terwijl helpers van de evangelist over hen de naam van Jezus uitriepen. En dan was de volgende groep aan de beurt.

20130420-P1010560

Nadat hij ’s middags buiten het publiek en ons vermaakt had met een preek, gingen we door naar het huis van onze oud-student waar we die nacht te gast waren. Het was een stenen huis, maar elektriciteit en water was er niet. De wc was een hokje in de tuin met een gat in de grond, en de wasgelegenheid een met gras afgeschermde plek waar je een teiltje water uit de pomp mee heen kon nemen. We hebben heerlijk gegeten en nagepraat over de duiveluitdrijvingen en over wat hij zoal tegenkomt in zijn werk als dominee.

Slaapkamer

Na een goede nachtrust gingen we de volgende ochtend mee naar het veldje waar voor de dominee mais, suikerriet, pompoenen, watermeloenen en erwten door elkaar waren aangeplant. We probeerden voor het eerst wat suikerriet, en namen een oogst aan watermeloenen en pompoenen mee terug.

20130420-P1010578Toen reed de dominee ons weer terug naar de grote weg. Onderweg groette hij mensen uit het gevolg van de ‘chief’, het stamhoofd, die hem zeiden dat hij zeker ook bij het stamhoofd langs moest. Na wat twijfel omdat hij geen kip bij zich had, die je normaal geeft als je het stamhoofd bezoekt, besloot hij dat hij deze opdracht toch niet kon negeren. We parkeerden voor het hek van het stamhoofd en wachtten. Na een poosje kwam de chauffeur van het stamhoofd informeren wie we waren en toen kwam de rechterhand van het stamhoofd ons naar het paleis begeleiden. Het stamhoofd woont in een Westers huis, maar zijn paleis is een open, ronde rieten overkapping. We hebben er geen foto’s durven maken, maar de tekening geeft misschien een idee.

20130501-P1010694Dichter naar de weg toe staat een grotere rieten overkapping waar vrijdags helpers van het stamhoofd rechtspreken – die hadden we de dag ervoor in zitting gezien. Als zij er niet uitkomen, dan gaan ze naar het paleis waar het stamhoofd beslist. Hij zit op een strandstoel en heeft een scepter met veren. Naast hem staat zijn rechterhand (in een Hawaï-shirt) die ons introduceerde, en op gegeven moment kwam voor hem ook zijn vrouw zitten. Na het opstaan bij de binnenkomst van het stamhoofd zaten wij op de houten bankjes. De mensen die na onze audiëntie kwamen, gingen wel op de knieën op de rieten matten, zoals ik zondag bij het begroeten van Kaunda ook maar deed in navolging van alle anderen. Het stamhoofd heeft ons kort begroet in het Chinyanja en zei dat we als we weer in zijn gebied komen, we zeker weer langs moeten komen. Toen gingen we weer verder, terug naar de gewone wereld van Justo Mwale.

20130428_171343

Advertenties

2 thoughts on “Stamhoofd

  1. Pingback: Kerk in Actie in Zambia: afrikaanse ervaring werpt ander licht op Nederlandse gebeurtenissen | dspieter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s