Op naar Eastern Province!

On the road

Wat is Afrika ook mooi! We gingen vorige week eindelijk eens naar het oosten van Zambia waar de meeste van onze studenten vandaan komen. Op de wegen naar het noorden en zuiden zie je niet zo veel door de boomstruiken langs de weg, maar naar het oosten zijn er meer heuvels en is er meer gras zodat je het prachtige land kunt zien. Waarom horen we onze studenten daar nooit over?

20130413-P1010058

Op zaterdag maakten we hier op het college nog net de bruiloft van een student mee, waarover we al eerder schreven. Hier leverde dat geen stukjes en alfabetten op, maar een opvoering van gechoreografeerde dansen. Vier mooi geklede mannen en vrouwen en het bruidspaar zelf lieten ons hun beste passen zien.

20130413-P1010101We hadden al wel gehoord dat dansen op een bruiloft hier belangrijk was, maar om het dan mee te maken is toch nog weer anders. Ook de kerk eerder die dag (anderhalf uur na de tijd die op de kaart stond) werd dansend betreden. Verder waren kerkdienst en feest vrij herkenbaar: gezellig samenzijn met eten en drinken.

20130413-P1010152Op het feest hoorden we dat we onderweg naar het safaripark langs de missiepost zouden komen, waar een student van vorig jaar nu dominee is. We reisden in twee dagen dus we hadden tijd om daar maandag nog even te gaan buurten.
Charity

We werden ontvangen door de vrouw, die vorig jaar met Johanneke’s pre-theology-programma had meegedaan. Vanuit hun piepkleine huiskamer – propvol met banken – leidde ze ons vervolgens langs de kerk naar de school waar een jeugdkamp was. De scholen hebben net vakantie gekregen en haar man leidde de eerste dag van het een week jeugdkamp van de kerk. Als klassieke missiepost was er naast kerk en school ook een ziekenhuis. Met een aparte kamer voor de familie van de dominee, maar er moest omstandig worden bijgezegd dat ze hoopten dat die nooit nodig was.

ElephantMet een auto volgeladen met mensen die ontslagen waren uit het ziekenhuis en een lift naar huis wilden, gingen we weer verder. Drie nachten bleven in een huisje op de oever van de rivier. Je zag de krokodillen langs drijven en hoorde vaak het geblaat van de vele nijlpaarden – die ’s nachts ook bij de huisjes graasden.

Lion

We hebben prachtige dieren gezien. Leeuwen die op een paar meter van de open safari-auto langsliepen, en de eerste nacht zelfs een luipaard. Het was fantastisch!

20130415-P1010311Ook onze Zambiaanse gidsen genoten zichtbaar van de natuur. Toen hij er achter kwam dat ik dominee was, vertelde de één dat hij diaken is in een pinksterkerk, en ook graag ooit nog eens theologie zou studeren. God had alles om ons heen toch zo mooi geschapen. In Nederland zou ik dat misschien een beetje cliché hebben gevonden, maar hier vond ik het opvallend. De meeste mensen hier lijken de natuur vooral als gebruiksvoorwerp te zien, of iets waartegen je je moet verdedigen. Ik vroeg onze gids daarnaar, of de meeste Zambianen niet anders naar de natuur kijken dan hij. Dat was wel zo zei hij, de meeste mensen kijken naar de natuur “op de normale manier”. Misschien horen we daarom onze studenten nooit over de prachtige streek waar ze vandaan komen…
Giraf

Op de terugweg hebben we bij een andere oud-student overnacht en zijn we nog op audiëntie bij zijn stamhoofd geweest, maar daarover kunnen jullie volgende week lezen.

Advertenties

2 thoughts on “Op naar Eastern Province!

  1. De “normale manier van naar de natuur kijken” is, zo begrijp ik, kijken naar iets wat je gebruikt of waar je je tegen moet wapenen. maar dat sluit genieten en bewonderen toch niet uit. Mischien is het vergelijkbaar met de zee voor Nederland, daar moet je je tegen wapenen, en je kan hem gebruiken (handel over zee) maar hoe vaak zeggen wij tegen elkaar: Wat is Nederland toch mooi omdat het aan zee ligt? Dat wat je gewoon vind daar verwonder je je niet meer over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s