Wat betekent Pasen voor jou?

Het liturgische jaar is hier niet zo belangrijk. Op eerste kerstdag waren de studenten hun maïsplanten aan het verzorgen, en discussieerden ze erover of Kerst nu een beetje of helemaal niet belangrijk was. Op het journaal hadden een aantal Zevendedagsadventisten uitgelegd dat Kerst niet christelijk is, en daar waren de studenten erg van onder de indruk: hoe kunnen we ons daar nu tegen verweren? Kerst valt in de natuurcyclus hier ook raar: gewoon een dag in de regentijd. En Pasen nog raarder: we vieren het nieuwe leven, maar in de natuur houden de regens op en begint alles dood te gaan.

Naar Pasen wordt hier ook niet echt toegeleefd. Nergens in de kerkdiensten blijkt dat we in de veertigdagentijd voor Pasen zitten. In de kerk waar ik als dominee bevestigd ben, hadden ze zelfs net toen de veertigdagentijd begon een veertigdaagse van bidden en vasten afgesloten. Maar Pasen zelf moet voor de studenten hier toch wel een betekenis hebben? Met die vraag in ons achterhoofd gingen we naar de studenten van onze bijbelstudiegroep.

We hadden het Nederlandse kaartspel ‘Ontmoeten’ bij ons, allemaal kaarten met tekeningen erop: een kerk, een blij gezicht, een rood vlak, de zon enzovoort. We vroegen iedereen nu twee kaarten uit te zoeken die passen bij wat Pasen voor jou betekent. Daar kwamen leuke dingen uit.

Sommigen kozen voor de hand liggende kaarten: een open graf, een kruis, een kerk, een bijbel. Anderen zagen verrassende verbanden: een landkaart voor de grond die beefde en de graven die open gingen; een ster en een halve maan die werd gezien als beginnende zon, voor de vroege ochtend van Pasen; en een knielende man met daaronder ‘boete’, de studente die die kaart uitkoos, las dat als ‘broeder’ en dat deed haar er aan denken dat het juist zusters waren die de opgestane Heer als eerste zagen.

Ik zelf had ‘wit’ als de liturgische kleur, en een anker voor de hoop op het nieuwe leven uitgekozen. De student die naast mij zat, had haast tegenovergestelde kaarten: ‘zwart’ en een grafsteen. Hij bedoelde er echter hetzelfde mee: met Pasen zijn duisternis en dood voorbij.

Het mooist vond ik de student die een kaart met een gezicht had uitgekozen. In de grote ogen op het kaartje zag hij verbazing en dat is Pasen voor hem: verbazing en verrassing. Laat ik van deze gelegenheid gebruik maken om jullie allen, mede namens onze studenten, alvast een verbazend en verrassend Pasen toe te wensen!

Advertenties

2 thoughts on “Wat betekent Pasen voor jou?

  1. Ja, ik denk ook wel eens, voor het zuidelijk halfrond zijn de data van de christelijke feetdagen niet zo geschikt, is echte inculturatie ook een aanpassing van de feesten waard? Al is dan het gevoel dat je deel uitmaakt van een wereldwijde beweging weer ver weg…Het is wel duidelijk dat dit een beweging is die begon op het noordelijk halfrond. Verbinding moeten we dan maar in andere dingen zoeken.

  2. Pasen:begin van nieuw leven
    Zoals God het heeft bedoeld.
    Pasen: de uitweg, gegeven,
    is voor ons als mensen bedoeld!

    Ik wens jullie verbazingwekkend goed Pasen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s