Een leger van wormen

Nu de regentijd is begonnen, is de hele campus weer groen. Het voetbalveld – een paar weken terug nog zo stoffig, bruin en verdord – straalt haast van frisse groenheid. Op onze wandelingen ’s ochtends zien we de maïs al hoog opschieten. Wat ziet het land er zo vruchtbaar uit! Maar schijn bedriegt.

In ‘the village’, het landelijke gebied waar veel van onze studenten vandaan komen, is de regentijd juist de armste tijd.  De voorraden van de vorige oogst zijn bijna op, en de maïs is nog niet groot genoeg om opnieuw te kunnen oogsten. Voor wie maïspap eet bij elke maaltijd is er dan een karige tijd aangebroken. Na twee jaren met record opbrengsten van maïs kan het niet zo erg zijn, zou je denken. Toch berichtten de media in de afgelopen weken over tekort aan maïsmeel in supermarkten in de Copperbelt. Eind november verdubbelde de prijs van een 25 kg zak maïsmeel binnen 48 uur van K40.000 (6 euro) naar K80.000 (12 euro). Voor het eerst in 20 jaar stonden Zambianen weer in de rij voor hun basis-levensmiddelen.

Inmiddels is de crisis volgens sommige media weer opgelost – het was misschien meer een distributieprobleem dan een echt tekort. De grootste maïsmeel-producent lag stil vanwege een defect onderdeel in één van de machines en er werd veel geëxporteerd/gesmokkeld naar de Democratische Republiek Congo omdat Zuid-Afrika daar niet meer aan levert. Aan de andere kant: ook in onze supermarkt liggen de schappen minder vol dan anders en stijgt de prijs van maïsmeel. Het laat in ieder geval zien dat de voedselzekerheid in Zambia niet optimaal is.

Army worms in Chisamba

Army worms in Chisamba

Daarbij komt nu nog een uitbraak van ‘army worms’, rupsen die alles wat ze tegenkomen opeten. Toevallig waren we afgelopen weekend in Chisamba, één van de eerste plaatsen waar de rupsen gesignaleerd zijn. Ze zijn inderdaad niet te missen: op elk grassprietje zitten één of meerdere rupsen. Sommige boeren melden dat 80 procent van hun aanplant is opgegeten door de rupsen. De overheid dringt er bij boeren op aan om bestrijdingsmiddelen in te zetten – maar die blijken niet overal verkrijgbaar. De rupsen zijn inmiddels in vijf van de tien provincies in Zambia gesignaleerd.

Als er in de vette jaren al sprake is van voedseltekorten, wat betekent dat dan voor de magere jaren? Een slechte oogst door deze rupsen, en we komen er misschien achter…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s