Mvula kuno

Sneeuw in Nederland en Duitsland, lezen we op facebook, maar mvula kuno – hier regent het. Regentijd betekent (gelukkig!) niet dat het de hele dag door regent, maar wel dat er bijna dagelijks een plensbui met onweer langs komt. Door de dreigende luchten voordat het onweer losbarst krijgen ‘de donkere dagen voor de kerst’ toch nog een beetje betekenis hier in Zambia.

 

En als het dan geregend heeft, vliegen de intsva (termieten) uit, zoeken het licht op en gaan dood. Ik snap nog niet helemaal wat voor zin dat biologisch gezien heeft… Voor ons kantoortje, waar ’s nachts een lamp aan is, liggen er honderden in de goot.

Intswa

Intswa

Ik vind het maar een vieze boel, maar de kinderen op de campus zijn er erg blij mee. Ze zoeken de mooiste en dikste lijfjes van de termieten op en doen ze in een bakje om later thuis op te bakken – het schijnt een echte lekkernij te zijn. Nog niet geprobeerd, nee… Als ik die lijfjes in ons kantoortje zie kronkelen krijg ik daar ook nog niet echt trek van – met die pootjes en hoofdjes… Gelukkig zijn andere bezoekers van ons kantoor er wel blij mee.

Hagedis eet intswa

Hagedis eet intswa

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s