Praten over genezing in een warm Zambia

Oktober in Zambia is de heetste maand, en dat merken we. Op het midden van de dag is het ruim boven de dertig graden. Van de relatieve koelte binnen in huis is het tweehonderd meter lopen door een muur van hitte naar ons kantoor op de campus. Hoe onze studenten het toch volhouden met een nette blouse en colbertje aan – ik weet het niet… Afgelopen zondag werd de warmte even onderbroken door een fikse regen- en onweersbui. De eerste regen sinds Pasen; dat was wel een heel bijzonder moment!

De eerste regen sinds Pasen!

In september is een nieuw trimester begonnen hier op Justo Mwale. Het collegejaar begint hier niet in september, maar in januari. Johanneke geeft nu godsdienstantropologie, Hermen geeft pastorale theologie en heeft een preekklas. Samen hebben we ook een wekelijkse Bijbelstudie met de eerstejaars studenten. We leren de lokale context steeds meer kennen – misschien worden studenten er ook wel opener over nu ze ons wat beter leren kennen. Dus hebben we in de afgelopen weken veel gepraat over hekserij, over het uitdrijven van demonen en over het genezen van zieken in de kerk.

Als je in Nederland zou vragen: “Geloof je daarin?” zouden veel mensen zeggen “Nee, natuurlijk niet!”, maar hier is het een vanzelfsprekendheid – niet een kwestie van ‘geloven in’, nee, dit is wat onze studenten ervaren. In een Bijbelstudie lazen we Lukas 4: 31-44, waar Jezus demonen uitdrijft en zieken geneest. Jezus ‘spreekt met gezag’ tegen de geesten en ziektes. “Kunnen wij nu nog zo met gezag spreken?” vroeg ik mij af. Voor de studenten was dat helemaal geen vraag. “Ja, natuurlijk!” zeiden ze eensgezind.

Wat voor hen veel meer leeft is de vraag of het goed is om te adverteren voor een genezingsdienst – gaat het dan niet te veel om je eigen glorie, om je hoofd op een poster? En is het goed of niet om zalfolie te gebruiken? De kracht om te genezen komt toch van God, en niet uit een potje olie?

Toch vragen ze zich ook wel af hoe het zit met de theologische onderbouwing. Onze studenten gaan predikant worden in kerken uit de reformatorische traditie. Daar was het niet gebruikelijk om te doen aan genezingen. “Er zijn maar twee sacramenten: doop en avondmaal,” zo is het onze studenten ingeprent, “en genezing hoort daar dus niet bij!”  Tegenwoordig gebeurt het ook in de reformatorische kerken – de Pinksterkerken hebben er zo’n succes mee, en dan moet je toch ook mee. Maar dat is niet genoeg reden om het toe te staan, dat vinden de studenten ook.

Van ons willen de studenten graag duidelijke antwoorden horen: zo zit het; dit moet je doen; en zo moet je het de toekomstige gemeenteleden leren. Onze visie op theologisch onderwijs is anders. We proberen om onze studenten instrumenten te leren zodat ze zelf goed theologisch kunnen nadenken en zelf antwoorden kunnen vinden als ze eenmaal predikant zijn.

Nog buiten de vraag of wij de context genoeg kennen om definitieve antwoorden te geven: in de praktijk duiken altijd onverwachte situaties en vragen op. Beter zelf leren nadenken dan een lijst met do’s en don’ts uit je hoofd leren! Volgende week praten we in de Bijbelstudie verder over genezing. Samen met de studenten willen we nadenken over een theologische onderbouwing en antwoorden vinden op hun vragen over wat er goed is aan genezing in de kerk en wat gevaarlijk, en hoe je dat dan moet doen. Spannend en mooi werk!

Advertenties

One thought on “Praten over genezing in een warm Zambia

 1. Hartelijk dank voor alweer een nieuw bericht.
  Het zijn serieuze gesprekken.
  Het enthousiasme van de studenten en van jou Johanneke is heel mooi.
  Zondag aanstaande laten we enkele You tupe filmpjes zien in onze kerk te Hurdegaryp.
  Groeten aan Hermen.
  Jan Schippers,
  ZWO-cie Hurdegaryp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s