De krenten uit de pap

Vrouw zijn en dominee zijn – hier in Zambia is het nog geen vanzelfsprekende combinatie. In de Reformed Church of Zambia is het voor vrouwen sinds het begin van de 21ste eeuw mogelijk om predikant te zijn. Er zijn nu een stuk of 15 vrouwelijke predikanten actief. Om meer vrouwen te stimuleren te kiezen voor een studie theologie en daarna mogelijk voor het predikantschap, heeft Justo Mwale het pre-theology programma opgestart. Op dit moment zijn zeven vrouwen voor twee weken bij ons te gast op de campus voor een introductie theologie. 

Eten met de studenten

Het was even afwachten of ze allemaal zouden komen. Het zijn stuk voor stuk vrouwen tussen de 20 en 27 die meerdere verantwoordelijkheden combineren. Ze geven les op een basisschool, werken in een winkel en één van hen is net bevallen van een gezonde zoon. Gelukkig lukt het hen allemaal om zich vrij te maken voor het programma. In twee weken geven verschillende docenten van Justo Mwale hen college over een onderwerp uit de theologie, bijbelwetenschap, religiestudies of pastoraal werk. 

Thuis studeren ze naast hun andere bezigheden voor twee of drie examenvakken. Na een geslaagd eindexamen hebben ze dan genoeg vooropleiding om te starten met de studie theologie. Behalve de inhoudelijke colleges is er in de tweeweekse cursus ook tijd voor lessen over studievaardigheden en reflectie op wat de studentes aan moeilijkheden tegenkomen. 

Vooral time-management blijkt een probleem. Hoe vind je de tijd om te studeren als je daarnaast elke dag aan het werk bent? Of als je nog een andere opleiding volgt? We inventariseren de oplossingen die ze gevonden hebben. Studeren op vaste tijden helpt, helemaal als het je familieleden duidelijk is dat ze je op die tijd niet moeten storen. Studeren in een groepje helpt ook – het is gezellig en doordat je hebt afgesproken met anderen lukt het gemakkelijker om het ook echt te doen. Ik geef hen de tip om een week lang bij te houden waar ze tijd aan besteden en vervolgens een planning te maken – zonder te vergeten dat tijd voor ontspanning ook een plekje moet hebben. 

Druk aan de studie.

Er zijn ook situaties waarin het moeilijk is praktische oplossingen te vinden. Wat te doen als je bijlesdocent ermee stopt? Of als er geen middelbare school bij je in de buurt is om bijles te krijgen? Of als de avonden waarop je bijles hebt toevallig de avonden zijn waarop er in de wijk geen stroom is – en de bijles dus keer op keer uitvalt? Gelukkig zien de vrouwen zelf al wel resultaten: “Ik begrijp nu al meer dan toen ik vroeger voor dit vak leerde,” zegt Martha. En Monica: “Ik ben blij dat ik niet achterop ben geraakt met studeren, zelfs al ben ik een tijd ziek geweest.” 

In de colleges vertellen docenten over een onderwerp waar zij zelf enthousiast over worden. Zo krijgen de studentes in twee weken de krenten uit de pap van de theologie voorgeschoteld. Een docent vertelt over het onderzoek dat hij voor zijn dissertatie heeft gedaan naar een Afrikaanse interpretatie van de opstanding. Een ander geeft les over conflictmanagement. Daar zijn de studentes erg enthousiast over, want met conflicten hebben ze allemaal wel eens te maken gehad. “Ik zie er erg tegenop om dominee te worden,” vertelt een studente. “Wat moet je doen als de kerkenraad in het geheim bij elkaar komt en iets besluit waar jij het niet mee eens bent?” Lastige situaties – en gelukkig hebben ze nog de tijd om het vak van predikant te leren! 

We hebben het ook over effectief studeren. Hoe doe je dat? Zorg ervoor dat je niet afgeleid wordt: kies een rustige ruimte, met voldoende licht en een comfortabele stoel. “En je moet ook niet gaan studeren als je honger hebt,” voegt Charity toe. “Dan neem je echt niks op.” Als je gaat studeren, begin dan met een gebed, dat vinden de studenten ook heel belangrijk. “Je moet altijd beginnen met een gebed, zo draag je je studie op aan God.” Mooie gedachte, vind ik. Maar ze gaat verder: “Ja, want er zijn satanisten die ervoor kunnen zorgen dat je voor hen studeert. Als je dan op het examen komt, weet je ineens niks meer. Alles wat je geleerd hebt ben je kwijt, dat zit dan in iemand anders’ hoofd.” Ik zal wel een wenkbrauw opgetrokken hebben, want Elisabeth zegt: “Dit is zeker nieuw voor u?” Ja, dat is het… en wat ik ermee aan moet weet ik nog niet. 

Pauze!

In deze twee weken denken de studentes ook na over de toekomst. De opleidingscoördinator vertelt iets over het afstandsonderwijs op Justo Mwale: in vier jaar Theologie studeren vanuit je eigen huis, met een paar contactsessies per jaar. Dat is de vorm waar de meeste vrouwen een voorkeur voor hebben. Wil ik predikant worden? Of toch docent? Of misschien iets heel anders? Ze zijn er nog niet over uit. Een docent godsdienst op de middelbare school vertelt iets over haar werk. “Volgens mij is het voor een vrouw veel gemakkelijker om docent te zijn dan voor een man,” zegt ze. “Een vrouw heeft een moederhart, die wil het beste voor de leerlingen.” Maar lastig is het soms wel, om les te geven aan een klas met 60 kinderen, zeker als er wat lastpakken tussen zitten die niet mee willen werken. 

Vandaag mogen de studentes zelf laten zien wat ze kunnen. Ze krijgen een rondleiding door de bibliotheek en leren hoe ze de catalogus op de computer kunnen raadplegen – voor sommigen is het de eerste keer dat ze een computer gebruiken. Elke student krijgt een briefje met een persoon of gebeurtenis uit de kerkgeschiedenis en met behulp van de encyclopedieën in de bibliotheek verzamelen ze daar informatie over. Vanmiddag vertellen ze wat ze geleerd hebben – ik ben benieuwd!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s