Vogeltaal

Lilac-breasted Roller

“Op het balkon klinkt het als in de dierentuin,” schreven we in één van onze eerste Zambiaanse blogs. Onbekende vogelgeluiden, oorverdovende krekel, een knorrend beest in de nacht – het was allemaal nieuw. Een half jaar later leren we de geluiden kennen en kunnen we er betekenis aan geven. Onbegrijpelijke klanken die je langzamerhand leert plaatsen: het lijkt wel het leren van een nieuwe taal.

Southern Masked-weaver

Omdat alle vogels hier anders zijn dan in Nederland – alleen de mus ziet er hetzelfde uit – en ook nog bijzondere kleurtjes hebben, is vogels kijken een nieuwe hobby geworden. Gewapend met verrekijker, fototoestel (voor bewijsstukken) en Newman’s Birds of South Africa zit ik met gespitste oren in de tuin. Zie ik daar iets bewegen in de boom? Hoor ik een zonnevogel? Zou de melancholieke vogel die toeoet zegt echt bestaan, of horen we gewoon de schommels? En welke vogel zegt toch hroek-hroek-hroekhroekhroek? 

We hebben inmiddels 35 soorten vogels gedetermineerd op en rond de campus – van het kleine blauwe vogeltje tot de kuifadelaar – en er komen nog wekelijks nieuwe bij. Onze vogelgids weet van sommige vogels de roep te ‘vertalen’. Zo klinkt het geluid van de kuifvogel als “wake up, Gregory” en zegt de Kaapse tortelduif “work harder, work harder”. Nee, het klinkt niet meer als een dierentuin hier op de campus. De vogelgeluiden hebben betekenis gekregen – ze sporen me zelfs aan wakker te worden en harder te werken…

Variable Sunbird

Advertenties