Geloven maakt je een rijker mens

Geef gul!

“Geloven maakt je een rijker mens.” “Geef gul! Je krijgt er veel meer voor terug.” – Het zijn uitspraken die ik ook zo in mijn gemeente in Oudenhoorn had kunnen doen. Ik zou er zonder meer vanuit gegaan zijn dat mijn gemeenteleden dit spiritueel zouden opvatten: geloof maakt je geestelijk een rijker mens, geven levert je spiritueel van alles op. Maar als ik de uitspraken hier in Zuidelijk Afrika hoor, betekenen ze ineens heel iets anders. Hier worden zulke uitspraken meteen herkend als Prosperity Gospel (het welvaartsevangelie): als je echt gelooft, krijg je een groot huis, een luxe auto en een mooie partner.

De afgelopen week waren we met collega’s uit Lusaka op een conferentie in Pietermaritzburg in Zuid Afrika. Na ruim 2000 kilometer in twee dagen met de auto door Zimbabwe, kwamen we op dinsdagmorgen om 2:00 uur ’s ochtends aan. Later die dag mocht ik mijn paper geven. Die paper ging over de Prosperity Gospel. Ik snap niet hoe ze al die luxe en welvaart kunnen beloven.

Ik vertelde dat de Prosperity Gospel een beetje dom en onchristelijk lijkt, maar misschien zit er ook iets in van dat je wel mag genieten van de goede dingen van het leven. De Prosperity Gospel trekt vooral mensen aan die het net iets beter hebben dan anderen hier en in Prosperity Gospel-kerken hoeven ze zich daar niet schuldig over te voelen.

De paper riep verschillende reacties op. Sommigen vonden iedereen veel te voorzichtig is over de Prosperity Gospel: Jezus was toch ook niet voorzichtig in zijn uitlatingen over de Farizeeërs? Anderen vonden mij juist niet voorzichtig genoeg: ben je geen mensen aan het veroordelen als je zegt dat ze misschien een beetje dom en onchristelijk zijn?

Er waren nog meer lezingen over de Prosperity Gospel. Het is kennelijk een thema dat leeft. In een lezing werd uitgelegd dat de Prosperity Gospel werkt voor de stichters – die worden rijk, maar de rest blijft gewoon arm. De spreker vertelde het heel feitelijk, neutraal. Ik zou zoiets alleen met sarcasme of cynisme kunnen zeggen. Een andere spreker vond het nodig tijdens zijn lezing uit te leggen: “Je hoort hier ironie in mijn stem.” Dat je iets niet letterlijk bedoelt, lijkt hier iets te zijn wat je hier er expliciet bij moet zeggen.

“Geloven maakt je een rijker mens, maar dat bedoel ik niet letterlijk in de zin van financieel of materieel rijker, je wordt er geestelijk rijker van.” “Geef gul! Je krijgt er veel meer voor terug, niet veel meer geld, maar andere dingen: een goed gevoel, een vriendelijke lach, dankbaarheid enzovoort.” Waarom is zo’n uitleg in Nederland niet nodig, maar lijkt dat hier wel nodig te zijn?

Mijn proefschrift dat ik in augustus in Nederland ga verdedigen gaat over geloofstaal, over hoe geloofstaal betekenis heeft in het dagelijks leven. Het boek is naar de drukker, maar hier te zijn roept er weer allemaal nieuwe vragen over op.

Advertenties

2 thoughts on “Geloven maakt je een rijker mens

 1. Lieve Johanneke en Hermen,

  Met veel belangstelling en interesse lezen we wekelijks jullie mails. In het begin was het boeiend te lezen in welke omgeving jullie terecht zijn gekomen. Voor jullie en ons blijven de eerste indrukken altijd de eerste indrukken. Het gevaar ligt op de loer dat de informatie die tot ons komt wordt getoetst aan de ideeën die we inmiddels hebben ontwikkeld.
  Jullie gaven een duidelijk beeld van de lokale bevolking en de natuur waarin jullie terecht zijn gekomen. Ook gaven jullie een beeld op welke manier jullie zelf proberen geintegreerd te raken in de plaatselijke bevolking. Het is bijvoorbeeld toch wonderlijk dat iemand zo kort na aankomst in een vreemd land kennis maakt met de top in dat land van de damwereld. Natuurlijk waar je interesse ligt daar liggen ook de mogelijkheden om mensen te ontmoeten, maar toch …
  We vonden het ook bijzonder  interessant te lezen hoe verschillend de culturen zijn en mensen uit de verschillende culturen kunnen reageren op gelijke omstandigheden. Johanneke gaf daar een aantal prachtige voorbeelden van. Zij gaf ook aan hoe moeilijk en hoe vaak er sprake is van een vooroordeel er leeft over mensen uit een ander werelddeel, dat niet altijd gefundeerd is. Ja en wat doe je dan als deskundige als er zoveel verschillende meningen en vooral overtuigingen zijn.
  Het werken in Zambia maakt dat jullie een geweldige ervaring rijker worden, maar dan vooral in het luisteren naar wat andere te vertellen hebben. We hebben met elkaar nog een hele weg te gaan en dan niet alleen jullie, maar ook vooral wij.
  Met andere woorden ga zo door!!

  We zijn benieuwd naar het boek dat Hermen in het kader van zijn promoveren gaat uitgeven. Als het niet te koop is hopen wij het een keer te kunnen lenen van Kina en Henk.

  Met ons gaat het goed. Het wil niet erg zomeren in Nederland (en Duitsland), maar dat horen jullie wel van de ouders.
  We zijn inmiddels een aantal weken op vakantie geweest in Frankrijk. We zouden naar Spanje gaan, maar dat is door omstandigheden (pech) niet doorgegaan. Onze vakantie hebben we afgesloten met Pinksteren op de camping in Wilsum. Daar waren ook Geert en Louise. We hebben het reuze gezellig gehad samen. Daarvoor was de familiereunie bij jullie ouders. Ook dat was fijn om familieleden in een andere sfeer en omgeving te ontmoeten dan alleen op begrafenissen.

  Hartelijke groet van ons beiden en hopelijk tot ziens.

  Antoon en Ditty.

 2. Ga vooral verder met schrijven na je promotie, Hermen. Een proefschrift is maar een proefschrift tenslotte (mag ik niet zeggen van Jilles), maar wel natuurlijk een mooie basis voor verder onderzoek naar geloofstaal in Zambia. Wat eigenlijk ook wel grappig is, is dat de typisch Engelse tongue in cheek taal kennelijk niet meegenomen is in de kolonisatie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s