Verhitte discussies

Studenten zitten dik ingepakt in het klaslokaal…

Dinsdag, half 10. Voor me zit een klas van 40 studenten, ingepakt in winterjassen, sjaals, ijsmutsen en handschoenen. Het is winter geworden in Lusaka, en hoewel het niet te vergelijken is met winter in Nederland (of zomer, ik begreep dat het in Nederland vorige week 9 graden was…), het is wel degelijk frisjes. Gelukkig houden onze discussies in de klas ons warm – de gemoederen lopen zelfs zo hoog op dat een student boos de klas uitloopt. Wat gebeurde er?

Het thema van de les was ‘globalisering’. Alle studenten kunnen wel voorbeelden geven die laten zien dat we steeds meer in een wereld wonen:

  • Oecumene en missie zorgen ervoor dat christenen over de hele wereld zich herkennen als broeders en zusters
  • Mobiele telefoons maken het gemakkelijker om in contact te komen met mensen die verder weg wonen
  • TV, internet en kranten brengen het nieuws van over de hele wereld in je eigen woonkamer
  • Internationale huwelijken komen steeds vaker voor
  • Organisaties als de VN zetten zich in voor internationale veiligheid
  • Culturen lijken steeds meer op elkaar: Engels is de wereldtaal en mode is over de hele wereld vergelijkbaar
  • Koper uit de Zambiaanse mijnen wordt gebruikt voor mobieltjes die in China in elkaar gezet en in de VS verkocht worden
  • Er zijn wereldwijde problemen ontstaan, zoals de klimaatverandering of de economische crisis
  • Vervoer is gemakkelijker, sneller en goedkoper geworden, zodat verre reizen mogelijk zijn

Maar ergens in ons gesprek begint het te wringen. “Globalisering, dat zijn die kunstmatige universele mensenrechten. Dan komt er iemand ons vertellen dat we homoseksualiteit moeten toestaan,” zegt een student. Een ander vindt: “Globalisering, dat is dat er Amerikanen komen toekijken als wij verkiezingen hebben. Ik hoor nooit van een Zambiaan die naar de verkiezingen in de VS gaat!” Een derde student vat het samen: “Die globalisering, dat is gewoon een nieuwe vorm van kolonialisme, het wordt ons opgelegd!”

Niet iedereen is het daarmee eens. “In de Verenigde Staten is alles toch ook gewoon veel beter? Dan is het toch goed als wij daar een graantje van mee kunnen pikken?” “Nee, nee, nee, nee!” roept een tegenstander en rent naar buiten om even af te koelen. Beide kanten worden met verve verdedigd, niet alleen in het abstracte, maar ook op heel persoonlijk niveau. “Mijn zoontje leert op school alleen Engels spreken; dat is de enige taal die hij kent. Maar mijn moeder kan geen Engels – hoe moeten zij nu met elkaar communiceren?” Een ander reageert: “Maar doordat we allemaal Engels spreken, zijn wij hier nu bij elkaar op dit college. Het zorgt ook voor eenheid!”

Oei, daar had ik niet op gerekend… Zoals wel vaker gebeurt, zijn mijn studenten snel in het toekennen van waarde-oordelen. Globalisering is niet gewoon een proces, iets wat nu eenmaal gebeurt; nee, het is iets slechts – of iets goeds, afhankelijk van je standpunt. De student die was weggelopen komt terug en gaat weer zitten. Na de les vertelt hij: “Je moet nooit je eigenheid verloochenen, altijd achter je land staan, zelfs al wordt het geregeerd door een dictator.” We hebben het er warm van gekregen…

Advertenties

One thought on “Verhitte discussies

  1. Je hebt wel zo ongeveer de leukste baan van de wereld, Johanneke. Wat een prachtige discussie…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s