De man met de waterpas

Het is druk op straat, hier in Lusaka – dat was één van de eerste dingen die ons opvielen toen we hier aankwamen. Nu we hier ruim twee maanden zijn vallen de vele voetgangers langs de weg ons al haast niet meer op als iets bijzonders. Langzamerhand herkennen we patronen in de chaos van weggebruikers. Daarom vandaag een fotoblog over wie we allemaal op straat tegenkomen.

’s Ochtends om een uur of zeven zijn er veel mensen op weg naar hun werk. Ze zijn te herkennen aan de gereedschappen van hun beroep: de boer op weg naar het veld heeft een hak bij zich, de bouwvakker bouwmaterialen en af en toe zie je ook iemand met een laptop.

Anderen hebben iets bij zich om te verkopen: vrouwen met manden met bananen of avocado’s op hun hoofd; mannen met fietsen die volgeladen zijn met houtskool. Maar ook minder voor de hand liggende dingen, zoals gras en riet. “Wat kun je eigenlijk met gras?”, vroegen we eens aan iemand bij ons in de auto. “Verkopen!”, was het antwoord…

Langs de weg staan talloze bij elkaar geraapte stalletjes waar (vooral) vrouwen hun waren verkopen. Hier kochten we een zak pinda’s voor iets meer dan een euro.

Op kruispunten rennen verkopers naar afremmende auto’s om belminuten, stekkers voor de mobiele telefoon, t-shirts, Scrabble, fruit of zelfs hondjes te verkopen.

Schoolkinderen zijn gemakkelijk te herkennen aan hun uniform. Op elk uur van de dag kun je ze wel zien lopen – het duurde een poosje voordat we erachter kwamen dat de scholen werken met shifts. Sommige kinderen hebben dus ’s ochtends les, en anderen ’s middags.

De meeste mensen hebben geen auto, maar het aantal auto’s groeit wel. Dus hier in Lusaka kun je soms best vertraging oplopen in het spitsuur!

Langs de grote wegen in de stad staat een woud van billboards – van telefoonmaatschappijen, fabrikanten van auto’s en tv’s, banken en Nederlandse bekenden zoals Heineken en de KLM.

De vrouwen met gele stofjassen aan hebben een baan die ik niet graag zou hebben. Ze staan de hele dag op straat het stof van de weg te vegen. Ze zetten pionnen op straat waar ze aan het werk zijn – maar je staat toch heel dicht op de auto’s die langsrijden.

Naast vrachtwagens, pick-uptrucks en personenauto’s (veel SUV’s!) zijn de blauwe busjes een bekend gezicht in het straatbeeld. Ze zitten altijd vol en zijn heel assertief met invoegen – maar gelukkig heel herkenbaar.

Auto’s zijn hier wat minder goed onderhouden dan in Nederland. Een barst in de voorruit zoals in onze auto is nog wel het minste probleem. We zien regelmatig auto’s met reservebanden of met ontbrekende onderdelen van het chassis.

Als er een tak op straat ligt is het oppassen geblazen; dat betekent dat er een voertuig is stilgevallen, zoals hier een vrachtwagen.

En hoe zit het nou met de man met de waterpas? Tja… die zien we ook regelmatig; maar het is nog niet gelukt hem op de foto te zetten…

Advertenties

2 thoughts on “De man met de waterpas

  1. Hoi Johanneke, wat een mooie foto’s, uit het dagelijkse leven, ik zal eens kijken of ik er een of twee ervan in het kerkblad krijg van Buitenpost met verwijzing naar de weblog. Groeten ook aan Hermen, Roelof

  2. Dag Johanneke en Hermen,

    wat leuk om zo’n thematische aanpak te zien en zo een mooie indruk te krijgen van jullie leven en vooral van de weg daar. prachtige foto’s trouwens!!

    Ik denk dat we ze net als Roelof in Buitenpost een keer zouden willen gebruiken voor een informatieve avond hier in Vianen.
    Groeten van de ZWO hier in Vianen!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s