Chipolopolo iyee!

Maandagochtend 13 februari, 8:30 uur. Buiten klinkt het rumoer van vuvuzela’s en toeterende auto’s. Vanuit het raam zie ik kinderen voetballen. Ze oefenen met penalty’s nemen. Acht uur geleden heeft Zambia in een ongelofelijk spannende finale de Afrikacup gewonnen door een penaltyserie tegen Ivoorkust. School komt morgen wel!

Zambia heeft gewonnen!

De wedstrijd keken we zoals elke wedstrijd bij één van onze Zambiaanse collega’s – een enthousiast voetbalfan. Wat een wedstrijd! Op het puntje van onze stoel zagen we hoe de teams aan elkaar gewaagd waren. Didier Drogba van Ivoorkust miste een cruciale penalty; maar het lukte Zambia ook niet een doelpunt te maken. Dan maar penalty’s. Terwijl we het team zagen zingen en bidden schoten de spelers de ene na de andere penalty in het doel – maar dat deden de Ivorianen ook. Eindelijk, toen het al 7 – 7 was, kwam de beslissing. Zambia wint! Onze collega en zijn vrouw renden van vreugde een rondje door het huis. Buiten zwelt het geluid van vuvuzela’s aan.

12:00 uur. Het nationale team kan elk moment aankomen op Lusaka International Airport. Het vliegveld begint vol te lopen met fans – sommigen hebben er zelfs de nacht doorgebracht! De open bus voor de spelers staat al klaar, en er verzamelt zich een hele reclamekaravaan. Later in de middag volgt er een huldiging op de Lusaka Showgrounds. We besluiten onze tuinman en schoonmaakster vrij te geven zodat we zelf langs de weg kunnen staan waar het team langskomt.

Voetbalfans in Kaunda Square

Gisteren voor de wedstrijd waren we naar de markt in het nabijgelegen Kaunda Square gelopen. Hermens Zambiaanse voetbalshirt werd met veel enthousiasme ontvangen. “One Zambia, one nation”, riepen mensen ons toe. “Gaan we winnen vanavond?” Het was een uur of vijf in de namiddag en bij de cafés op de markt was het publiek al aardig aangeschoten. We werden begroet met omhelzingen en handdrukken. Gek hoor, denk ik. Ik ben toch ook gewoon maar iemand? Waarom zou je ons uitgebreid gaan begroeten en een andere Zambiaan met een voetbal t-shirt aan niet?

14:14 uur. Het vliegtuig van het team is vertraagd. De verwachte aankomsttijd is half vier. We volgen de situatie voorlopig op tv. De tuinman en schoonmaakster zijn niet komen opdagen – misschien gaan ze zelf ook kijken bij de intocht. Er heeft zich een enorme menigte verzameld op de Showgrounds. Mensen klimmen op het dak van het clubhuis van de rugbyclub, zodat het in dreigt te storten. De speaker vraagt hen om daar weg te gaan. Pas als hij zijn vraag ook in het Chinyanja herhaalt, komt er beweging in en gaan ze van het dak af. De commentatoren op tv maken zich zorgen om  de mensenmenigte. Er zijn nu al zoveel mensen dat het entertainmentprogramma is opgeschort, omdat de massa niet gecontroleerd kan worden. Wat als het voetbalteam aankomt en de duizenden mensen van het vliegveld ook naar de Showgrounds willen? Televisiekijkers wordt aangeraden om maar thuis te blijven.

Zoveel mensen kunnen er dus in een pickup...

Onterecht is die zorg niet. In de festiviteiten na eerdere gewonnen wedstrijden zijn al elf mensen omgekomen, door feestvierende, dronken chauffeurs die in het donker voetgangers aanrijden. Zondag in de kerk werd gevraagd om voorbede voor de fans, dat ze op een verantwoorde manier zouden feestvieren.

15:50 uur. We zien het vliegtuig landen en gaan op weg naar de rotonde van Munali Road en de Great East Road. Wij wonen aan Munali Road en de stoet rijdt via de Great East Road van het vliegveld de stad in. Het is een wandeling van een kilometer of 3. Bij de rotonde is het al druk – sommigen staan al urenlang te wachten op de vertraagde stoet. Hoe lang het nog gaat duren voor het team komt? Niemand weet het. We zwaaien naar auto’s en trucks vol fans.

Menigte...

Om ons heen roepen mensen “Don’t Kabeba” – het lied dat de spelers na elk doelpunt zongen. Het verwijst naar de verkiezingscampagne afgelopen september. “Don’t Kabeba” betekent “vertel het niet”. Neem het geld van de zittende regering maar aan, zegt het lied, maar vertel niet waarop je stemt. Laat je niet omkopen!

Militaire politie maakt de weg vrij

Film intocht Chipolopolo via You Tube

17:00 uur. Militaire politie begint ruimte te maken op de weg. Nog een half uur later wordt het serieus: sirenes, militairen met geweren en dan twee trucks met spelers, coach en de enige echte Afrikacup! Het gejoel van de omstanders is bijna oorverdovend. En dan is het ook weer voorbij en volgen we de stoet richting huis.

Op weg naar huis

18.30 uur. We zijn weer thuis. Op tv zien we het team de beker omhoog houden. Ze zijn aangekomen op de Lusaka Showgrounds. Het dak van het clubhuis is alsnog ingestort, maar gelukkig is het meest ernstige gevolg een gebroken been. Laten we hopen dat het daar vandaag bij blijft!

Want niet iedereen heeft een helm op...

Advertenties

2 thoughts on “Chipolopolo iyee!

 1. Ha Johanneke en Hermen,

  Wat ontzettend leuk dat je dit doorstuurt. Wij hadden 5 februari Teddy Sakupapa in de dienst die ons al de halve finales liet zien, en gisteren heb ik zijn enthousiaste reacties op zijn facebookpagina mee kunnen maken, maar heb de uitvoering van de penaltys niet meer meegemaakt.Geweldig dat Zambia nu ook zo in het nieuws komt. Als ik jullie verslag lees kan ik me voorstellen dat het voor Teddy helemaal niet leuk was om hier op een kamertje in Kampen te zitten, maar ik zal deze blog van jou doorsturen, kan hij in elk geval meekijken.
  in de NRC stond een stuk over het team en de beladenheid die deze wedstrijd had, gezien de gebeurtenissen met het vorige team.
  Ik wist trouwens niet dat jullie zulke voetballiefhebbers waren ;-), maar een echt shirt hebben, dat is natuurlijk het einde!!!

  Wimke

 2. Hoi Hermen en Johanneke
  Het is ontzettend leuk om jullie mailtjes te ontvangen, je krijgt dan echt een beeld hoe het er bij jullie aan toe gaat. Fijn dat jullie het zo naar je zin hebt.
  Ik ben ook eigenlijk wel benieuwd hoe het met het les geven gaat, gaat dat net zo als hier of zijn er toch ook wel duidelijke verschillen ? En bevalt het om samen een baan te delen ?
  Om ook over de gewone dagelijkse dingen te lezen, spreekt het erg aan.
  Heel veel succes verder en de groetjes van Ronald en Hanny

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s