“We bring back your lost lover in 3 days”

In Lusaka zijn ziekenhuizen en dokters (in ieder geval qua afstand) voor iedereen bereikbaar. Maar net als in Nederland zoeken sommigen genezing in alternatieve, niet-reguliere geneeskunde. Er zijn overeenkomsten, maar ook belangrijke verschillen – en uiteindelijk denk ik dat ik het gewoon nog niet snap… 

Cairo Road is voor zwarte Zambianen het winkelhart van de stad (niet-Afrikanen gaan naar de grote shopping-malls zoals Arcades en Manda Hill). Op straat zitten verkopers met schoenen, boeken, hoesjes voor mobieltjes etc. Ook gezondheid is te koop: Chinese traditionele medicijnen staan uitgestald op tafeltjes en er worden folders uitgedeeld voor Afrikaanse traditionele genezers. In één van de folders vind ik deze lijst:

 1. We bring back your lost lover in 3 days

2. We make men’s penis strong permanently

3. We make mens penis enlargement (L,XL,XXL)

4. We remove bad luck & give good luck

5. To get promotion at work, need alone

6. Sexual transmitted diseases, STDs, AIDS by symptoms

7. Trouble marriages / Demand debts’

8. Business attraction / More customers

9. No control over money / Stop smoking & drinking

10. Make your lover crazy over you

11. Women / Men who can’t produce

12. Protect House, Cars and Business

13. Financial problems

14. To win court cases / To win gambling, lotto, Cassino

15. Long periods / Women’s Mps

16. Misunderstandings with your lover / Any one

17. Prevent wife or husband from sleeping around

18. Attract a man (boys) women 9girls) to be after you

19. Bewitched people / Madness / Pass exams at school

20. High blood pressure / Asthma / Diabetes / Back pains / Leg pains.

Gezondheid is belangrijk op de lijst – en dat is het ook voor mensen in Nederland die op zoek gaan naar alternatieve geneeswijzen. Rugklachten zijn bijvoorbeeld een reden om aan yoga, accupunctuur of tai chi te gaan doen. De medische problemen waar deze traditionele heler bij helpt zijn echter een stuk serieuzer dan in het Nederlandse alternatieve milieu. SOA’s, AIDS, diabetes – dat zijn ernstige medische condities die in Nederland toch vooral in het reguliere medische circuit thuishoren.

Naast gezondheid staan er allerlei dingen op de lijst waar ik in Nederland niet voor naar het alternatieve circuit zou gaan: relatieproblemen; succes op het werk, in de rechtbank of het casino; hekserij. Hoe werkt dat eigenlijk, je lover kwijt raken? Waarom staan madness en slagen voor examens op school in hetzelfde rijtje? En dan de nadruk op seksualiteit…  Een andere folder noemt het zelfs als het belangrijkste probleem:

1) THE PENIS problem. If a man doesn’t sexually function well, his mind is not settled and he cannot creat a good fortune as well his marriage will be in shambles. So look for PRO PRAHAD for assistance in the 3 in 1 which includes size, strength and early ejaculation.

Daar kan ik nog even niks mee… Een belangrijk verschil zit hem ook in de toon van de folders:

Life is a tag of war, the more you grow the more problems you come across. But when you meet such problems, you have to look for a good solution and thats from Doctors like PRO PAHAD a doctor who is here to help.

In Nederlander zoeken cliënten in het alternatieve milieu het probleem en de oplossing vaak in zichzelf: vage klachten komen door een gebrek aan balans, te veel ‘in het hoofd zitten’ en niet goed naar je lichaam luisteren. Hier komen zowel de problemen als de oplossingen van buiten.

Je hoort wel eens kritiek op het denken in het Nederlandse alternatieve milieu. Zelf verantwoordelijk zijn voor alles wat op je pad komt is een verantwoordelijkheid die haast te zwaar is om te dragen. Maar aan de andere kant spelen de waarden die ik uit Nederland heb mee gekregen mij parten: problemen buiten jezelf zoeken, zou ik zien als onvolwassen en getuigend van een zwak karakter. Lastig, zulke beelden, als je eerlijk onderzoek wilt doen naar wat mensen hier beweegt!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s