Dammen in Zambia

Eén van de laatste wedstrijden voor mijn damteam in Nederland speelde ik tegen een Afrikaan. Helaas verloor ik. Mijn team is nu zelfs helemaal gedegradeerd uit de ereklasse, zag ik op internet. Dat er gedamd wordt in Afrika wist ik al langer, maar dat er ook in Zambia gedamd wordt, daar kwam ik toevallig achter. Alle Afrikaanse dammers in de Nederlandse damcompetitie komen uit West-Afrika. Maar op de chat bij de website van het afgelopen WK dammen, verscheen dit voorjaar ineens een dammer uit Zambia. We waren toen al bezig met ons mogelijke vertrek naar hier, dus zocht ik contact met hem en sprak af dat hij me hier dammen zou laten zien.

Dammen in Afrika

Inmiddels is de dammer twee keer langs geweest. We hebben een keer gedamd op het 10×10 bord zoals in Nederland – dat kon ik nog wel winnen. Maar op het 8×8 bord (schaakbord) waarop hier meestal gedamd wordt, was hij me toch te slim af.

De dammer blijkt in het bestuur van de Zambiaanse dambond te zitten; en ik mocht een keer mee naar een vergadering. Ik zou opgehaald worden door iemand, hadden we afgesproken, maar er ging iets mis. Ik moest maar de bus nemen, sms-te hij. Er rijden hier honderden blauwe vijftienpersoons-busjes. Ze zijn privé-eigendom en er is geen dienstregeling; maar dat is hier het openbaar vervoer. Ik was al een eind van de campus degene die me op zou pikken tegemoet gelopen, dus ik ging maar zo’n busje proberen. Er is iemand bij de deur die je probeert in zijn busje te krijgen en als het busje stampvol is, gaat hij rijden. Ik zei waar ik heen moest en degene bij de deur noemde een prijs, die mij prima leek. Ik stapte in een al vol busje, maar met wat inschikken, paste ik er nog wel bij. Ik was de enige blanke in het busje. ‘Lord knows’ stond er met grote letters op de voorruit…

Bij het winkelcentrum waar we hadden afgesproken, werd ik gevonden door een ander lid van het dambestuur. Hij nam me mee naar het terras bij een tankstation daar. Met twee andere bestuursleden wachtten we nog een paar uur tot de dammer en de voorzitter van de dambond arriveerden. De vergadering zou om half twee beginnen, maar inmiddels was het zes uur geweest. Ik bestelde een broodje shoarma bij het tankstation en anderen een vleespasteitje. De vergadering zelf was toen in een kwartier gedaan. Ze hadden papieren voorbereid om een officiële status voor de dambond aan te vragen bij het ministerie en er werd besloten dat die papieren binnen een paar weken zouden worden ingediend.

Nsolo spelen op de campus

Vroeger was de dambond een levendige organisatie. Vooral toen Zambia’s kopermijnen nog staatsmijnen waren. Zij sponsorden toen alle sporten en ook dammen, en nsolo. Er waren toen meestal dam-nsolo-teams. De resultaten van de dam- en de nsolo-wedstrijden werden bij elkaar opgeteld. Nsolo is de lokale variant van een algemeen Afrikaanse denksport. Je hebt allebei twee rijen kuiltjes met steentjes of zaden er in, en om beurten haal je een kuiltje leeg en verdeel je dat over de volgende kuiltjes. Een paar weken terug hebben twee studenten ons al nsolo geleerd. Er is hier naast het voetbalveld een groot betonnen nsolo-bord waar we ze zagen spelen. En afgelopen zaterdag hebben we op de markt bij de Zuid-Afrikaanse Dutch Reformed Church een nsolo-spel gekocht, zodat we ook thuis kunnen oefenen. Dammen en nsolo zijn inmiddels niet meer verbonden. Meer en meer gingen spelers van de dam-nsolo-teams gingen zich specialiseren in het een of het ander.

Driekwart van het dammen gebeurt hier op het schaakbord, en als er al gedamd wordt op het (internationale) 10×10-bord dan hebben ze meestal net andere regels: geen ‘meerslag gaat voor’. Maar de Zambiaanse dambond wil graag ook internationaal actief worden en ze willen ook het internationale spel leren. Daar ligt misschien wel een taak voor mij… Wordt vervolgd, dus waarschijnlijk!

Advertenties

Een gedachte over “Dammen in Zambia

  1. Wat een geweldige ervaring beschijf je hier: zeker met de foto’s erbij zie ik het helemaal voor me. wat onderkoeld wachten op een vergadering van een kwartier: je moet het je hier niet voorstellen. maar zo te lezen, kost het je niet teveel moeite je aan te passen aan het ritme van Zambia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s